Pedro is een van de dansers in de nieuwe voorstelling ZIEL van Conny Janssen Danst, die in januari 2024 in première ging en momenteel langs de Nederlandse theaters toert. We gingen tijdens het creatieproces van ZIEL in gesprek met hem over wie hij is en wat ‘ziel’ voor hem betekent.
Tekst & portret: Anouk van Drunen
Pedro neemt nog even een moment rust in de kleedkamer voordat we elkaar ontmoeten. Zodra ik Pedro zie kan ik ontspannen dankzij zijn rustige uitstraling. Gedurende ons interview blijkt al snel dat Pedro een bijzonder, spiritueel en gevoelig persoon is. Mooie eigenschappen voor een danser.
Met muziek kom je tot leven en ben je samen. Het begint en eindigt met muziek.
WIE IS PEDRO?
Pedro (33) groeide op in een dorp in het zuiden van Cuba, samen met een tweelingzus, vader en moeder. De herinneringen aan die tijd zijn vooral gevuld met kleur: samenzijn, muziek, en dans zijn leidend in hoe hij opgroeit. Vanaf zijn derde jaar is hij al bezig met dans; samen met zijn zus dansen is hun gezamenlijke droom. Als duo wonnen ze op tienjarige leeftijd al prijzen.
Ze doen samen mee aan verschillende audities om artiest te worden: piano, viool, zingen en dans. Hun talenten liggen echter een beetje uit elkaar: zijn zus Naya wordt na audities aangenomen voor alles behalve de dans en Pedro wordt juist aangenomen voor dans. Hun band is heel sterk en ze willen niet los van elkaar verder gaan. Uiteindelijk volgen beiden toch hun eigen pad en kiest Pedro voor dans. Wanneer hij tien jaar is verhuist hij naar Holguin, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Cuba.
Als ik vraag waar Pedro vandaan komt is dat voor hem niet zo eenduidig. Ja, hij is opgegroeid in Cuba, maar voor hem is Afrika zijn moederland. Pedro ziet zichzelf als Afrikaans want hij heeft Afrikaanse voorouders: na een DNA test bleek dat hij voor 50 procent van Afrikaanse afkomst is. Ook heeft hij een grootmoeder uit Spanje, zijn vader is Cubaans en ergens stroomt ook een beetje Jamaicaans bloed door zijn aderen. Waar hij vandaan komt is voor hem belangrijk.
In 2013 maakt hij een tour van twee maanden door Europa met ‘Ballet TV Cuba’. Dan voelt hij: “Dit is waar ik moet zijn, Europa!”. Hij doet auditie en krijgt een kans van Ivan Cavallari, een regisseur in Frankrijk, waardoor hij zijn droom kan waarmaken. In 2013 begint hij zijn carrière in Frankrijk bij ‘Ballet de la Opera du Rhin’. Een jaar later vertrekt hij naar Freiburg in Duitsland om te dansen in Theater Aachen. En in 2017 belandt hij uiteindelijk in Nederland.
Pedro’s Nederlandse avontuur start bij ‘Sally Dance Company Maastricht’. En in Nederland vindt hij zijn thuis. Hij vindt familie bij zijn dansgezelschap in Maastricht en ze beleven samen mooie tijden. Maar in 2022 verhuist hij uiteindelijk toch naar Rotterdam, nadat hij auditie deed bij Conny Janssen Danst. Conny zegt daarover “Ik vond Pedro een hele mooie danser met een enorme aardsheid in zijn dansen en in zijn lijf, en ook sensitief, bescheiden en met een enorme fysieke potentie en talent.”
In Rotterdam vindt hij helemaal zijn plek: hij maakt makkelijk contact met anderen, is omringt door water – waar hij van houdt- en vindt een dansgezelschap waar de mens centraal staat.
Want dat is belangrijk voor Pedro: de mens en de menselijkheid in deze wereld. Hij vindt dit ook bij Nederlanders; deze vindt hij open en ontvangend. Het is niet zo gek dat menselijkheid een groot goed is voor Pedro: hij heeft een zeer moeilijke tijd ervaren toen zijn tweelingzus twee jaar in de gevangenis zat in Amerika omdat zij geen visum had. Dit was een zeer emotionele en moeilijke tijd voor hem en zijn familie die nog in Cuba woont.
UITDAGINGEN
Het missen van thuis, en daarmee bedoelt hij Cuba, is voor Pedro een van de grootste uitdagingen in het leven. Hij mist de muziek van zijn thuisland. Als hij daar wakker wordt ziet hij de zon. Hij vertelt: “Dan hoor ik iemand klappen, ritmisch, en het leven begint met muziek, meteen, en het maakt het leven makkelijker. Wanneer mensen samenkomen dan dansen ze, ze zingen, ze zweten het uit.” Hij probeert dat gevoel hier in Nederland levend te houden.
Je kunt je snel alleen voelen in een ander land en daarom moet je mensen opzoeken en daarmee verbinden. Dat doet hij ook wanneer hij danst met anderen. Hij organiseert bijvoorbeeld bijeenkomsten tussen Nederlanders en Cubanen (‘Cuba meet the Netherlands’). Dit ziet hij als een retreat, een manier om op te laden. De energie tussen iedereen wordt gedeeld en verbindt zich met elkaar. Een symfonie van verschillende instrumenten.
Pedro gebruikt dus graag zijn lichaam om positieve gevoelens te ervaren, dat zit in zijn roots, maar met de tijd heeft hij ontdekt dat hij ook over zijn gevoel moet praten en dat deze twee dingen hand in hand gaan.
Het delen van je gevoelens helpt ook om je vrij te voelen en dat kan moeilijk zijn. Je kunt schaamte ervaren over je gevoelens. Maar het is belangrijk om eerlijk te zijn, ook bij het repeteren, vertelt hij. Dat is een uitdaging geweest voor Pedro, maar het is nodig om de vrijheid te ervaren om vanuit je ziel te dansen in dit stuk. Gelukkig voelt hij zich vrij bij Conny Janssen Danst om dat te doen.
Een andere uitdaging in zijn leven is zijn geaardheid; in Cuba is het zo: je bent man of vrouw er zit niets tussenin. In Europa was alles meer open-minded: hier kan hij zijn wie hij is, zonder oordeel, in vrijheid. Hier is meer acceptatie van homoseksualiteit, al voelt hij dat je ook hier daarmee voorzichtig moet zijn.
Als je de verbinding vindt met jouw eigen ziel en wat dit voor jou betekent moet je daarin geloven.
ZIEL & SPIRITUALITEIT
Pedro gelooft dat alles een energie heeft; wanneer je een positieve energie hebt, bescherm je jezelf tegen negatieve energie. Daarom zoekt hij altijd naar positieve energie.
We bespreken wat ‘ziel’ voor Pedro precies betekent. Ziel is voor hem: zijn voorouders. Daarmee verbonden is de grond, de aarde. Hij wil deze verbinding ook voelen en danst daarom het liefst op blote voeten. Dat dansen is daarmee voor hem ook een verbinding met zijn voorouders, een dialoog met hen. De energie komt ook van de aarde, als een vuurtje dat zich dan verspreid. Dat is voor hem ook de inspiratie om te dansen. Pedro staat heel erg in verbinding met de natuur.
Ook al zijn we allemaal individuen met onze eigen ziel, zegt Pedro, hij gelooft ook in een overkoepelende verbindende ziel tussen ons allemaal. Je moet deze ziel liefde geven, net als een baby, het is kwetsbaar, gevoelig, dus je moet er goed naar luisteren en goed voor zorgen. Als je de verbinding vindt met jouw eigen ziel en wat dit voor jou betekent moet je daarin geloven.
Pedro vindt dat de ziel in het stuk er begint te komen. De dansers zijn heel divers met allemaal hun eigen interpretatie van ziel. De ziel betekent ook joy. En het doel is om in dit stuk samen die joy te vinden en die levensvreugde te omarmen.
Hij vertelt: “Samen vechten tegen donkerte, oorlog, slechte gevoelens, negativiteit, ego, en daarmee eenheid brengen als een groep. Samen liefde brengen om de negatieve energie te laten verdwijnen. Ik wil dat je me leert kennen als mens, emoties delen, om de ander geven en liefde geven.” Dat is het doel van Pedro als danser zijnde. Dus ga dit bijzonder en spiritueel mens zien in ZIEL!
Dit artikel is onderdeel van een serie waarvoor fotograaf Anouk van Drunen in gesprek ging met drie dansers uit ZIEL en op basis daarvan de dansers portretteerde in woord en beeld. Bekijk hier het portret van Yashasvi Shrotriya. Binnenkort verschijnt het volgende portret uit deze serie.