Kans voor danstalent

Na een gedegen opleiding zorgt vooral praktijkervaring ervoor dat jonge talenten zich ontwikkelen tot volwaardige dansers. Een belangrijke component van de talentontwikkeling binnen Conny Janssen Danst is dan ook de manier waarop het gezelschap jonge dansers begeleidt op hun weg naar een professionele carrière.

Het gezelschap biedt deze talentvolle dansers een uitgebreid traject aan, waarbinnen zij worden begeleid en uitgedaagd om te groeien in zowel hun persoonlijke, artistieke als danstechnische ontwikkeling.

In ROOM FOR TALENT draaien de jonge dansers volledig mee met de verschillende activiteiten van het gezelschap. Bovendien krijgen zij een op maat gemaakt traject waarbij gewerkt wordt aan danstechnische kwaliteit, ontwikkeling van eigen creativiteit en toneelpersoonlijkheid, ervaring met specifieke werkwijze en bewegingstaal van artistiek leider Conny Janssen en repertoirekennis.

Een goede danser is niet per definitie diegene met de beste danstechniek. En die fantastische danser is niet vanzelfsprekend een interessante choreograaf. Talent is een ongrijpbare mengeling van verschillende eigenschappen en kwaliteiten die een (dans)kunstenaar maken tot diegene die hij is. Voor een danser is dat een combinatie van mentale, fysieke en artistieke eigenschappen. Conny Janssen

Ontmoet hier de zes danstalenten die in augustus 2023 startten in het Room for Talent programma:

Het programma bestaat uit een zorgvuldig samengesteld curriculum, en is gestoeld op de volgende pijlers:

  • Artistieke ontwikkeling: begrip van het artistieke proces en de eigen rol daarin, kunnen communiceren, kunnen samenwerken met choreograaf en mededansers, eigen creativiteit en toneelpersoonlijkheid inzetten.
  • Mentale ontwikkeling: discipline en ambitie, mentale veerkracht (incassering- en doorzettingsvermogen), de bereidheid het maximale uit jezelf te halen, verantwoordelijkheidsgevoel voor zowel jezelf als voor het grotere geheel, omgaan met kansen, durven staan voor wie je bent.
  •  Fysieke ontwikkeling: fysieke mogelijkheden van het lichaam, aandacht voor danstechnisch niveau en diversiteit in opleiding, training en techniek, fysieke intelligentie (het eigen lichaam begrijpen), besef van sterke en zwakke kanten en hoe deze te verbeteren.

ROOM FOR TALENT richt zich op al deze onderdelen met als doel dat jonge dansers zich kunnen ontwikkelen tot allround danskunstenaars. Daarnaast is de kans dat dansers, bij gebleken kwaliteit, na afloop van dit intensieve programma een contract krijgen aangeboden.

Het curriculum van het talentenprogramma bestaat onder meer uit:

  • Repertoirestudies: Vanuit bestaand repertoire worden er specifieke leeropdrachten geformuleerd. Enerzijds kan de danser hierdoor meer bewust worden van eigen talent en vaardigheden, anderzijds is het een kans om de jonge dansers het specifieke bewegingsrepertoire van van Conny Janssen eigen te laten maken.
  • Workshops gericht op ontwikkeling van persoonlijkheid, creativiteit en artisticiteit.
  • Meewerken aan de creatie van een nieuwe voorstelling: Artistiek leider Conny Janssen werkt graag sámen met haar dansers aan een voorstelling, in plaats van hen een afgerond stuk ‘op te leggen’. Hiervoor is het van belang dat haar dansers met deze verantwoordelijkheid ook uit de voeten kunnen. Het is dan ook niet voor niets dat de repertoirestudies voorafgaand aan de creatie van een nieuwe voorstelling plaats vinden. Die zijn essentieel om jonge dansers de kans te bieden zich zodanig te ontwikkelen dat ze volwaardig mee kunnen draaien tijdens het maakproces. Ze maken het artistieke proces van binnenuit mee en komen in contact met alle facetten van het professionele dansersvak: zoals het dagelijks repeteren, het samenwerken, het verdiepen van een rol, het presenteren onder druk, het beleven van een tournee en het omgaan met tegenslagen.
  • Extra repetities, waarbij de jonge dansers gekoppeld worden aan een collega/coach vanuit het ervaren dansersensemble die hen begeleidt tijdens repetities voor de nieuwe creatie. In deze extra repetities werken de duo’s aan individuele vragen en situaties.

Conny Janssen begeleidt als ervaren pedagoog deze trajecten en wordt daarbij ondersteund door de dansers van het gezelschap, die zo nieuwe competenties ontwikkelen op gebied van training en coaching.

Meer talentontwikkeling

Talent

Kans voor ontwikkeling

Lees meer

Co-Lab

Kans voor creatieven

Lees meer

Danslokaal

Kans voor choreografietalent

Lees meer