Danser in ZIEL: Yashasvi Shrotriya

Gepost op: di 19 dec 2023

Yashasvi Shrotriya is een van de nieuwe dansers in Conny Janssen Danst en binnenkort te zien in ZIEL, de nieuwste voorstelling van Conny Janssen die in januari 2024 in première gaat. We gingen in gesprek over wie hij is en wat ‘ziel’ voor hem betekent.

Tekst & portret: Anouk van Drunen

Direct bij binnenkomst begint Yashasvi over het weer, dat weer in Nederland daar houdt hij niet van. Met zijn enthousiaste en charmante voorkomen wint Yashasvi zijn publiek direct voor zich. Een van de eerste dingen die je moet weten over hem is hoe je zijn naam uitspreekt en daar heeft hij, sinds hij in Europa is, een goede truc voor bedacht. Je breekt het op in drie delen: ‘jas’, ‘has’ en ‘we’.

Het maakt niet uit met wie of hoe, ik wil gewoon dansen, samen met fijne mensen iets moois creëren

WIE IS YASHASVI?

In 2017 kwam de 26-jarige danser uit India voor de drie jarige opleiding moderne dans aan de ‘Contemporary Dance School’ in Hamburg. In 2020 besloot hij naar Nederland te komen. Hij begon zijn Nederlandse dansavontuur in Amsterdam, waar hij woonde bij zijn zus en zwager. Als freelance danser deed hij verschillende commerciële projecten zoals een muziekvideo met zangeres ‘Maan’. Om een werkvisum te krijgen moest hij een dansplek vinden in de theaterwereld. Dankzij een project in Groningen kreeg hij zijn werkvisum en kon hij in Nederland blijven.

Yashasvi deed verschillende audities en leerde zo Conny Janssen kennen. Hij herinnert zich nog goed dat ze erg aardig was. Het was dankzij ‘serendipity’ dat hij uiteindelijk een plek als danser in het gezelschap wist te bemachtigen. In eerste instantie paste Yashasvi niet in de dansersgroep van dat moment, maar Conny was hem niet vergeten. Voor de nieuwe voorstelling die zij wilde maken viel een danser uit en Yashasvi paste in die plek. Conny zegt over hem “Yas viel mij op als een sprankelende danser met een mooie eigen energie, open naar de mensen om hem heen.” Ze kwamen elkaar tegen tijdens een dansfestival en niet veel later belde Conny hem met het goede nieuws dat ze hem graag aan de cast van ZIEL wilde toevoegen. Net op tijd, want Yashasvi was al bezig met audities om naar Italië te gaan.

Dansen zat deze ontwapenende Indiase man al vroeg in het bloed. Vanuit de Indiase cultuur was hij gewend om regelmatig op te treden en te dansen, samen met andere kinderen. Ook de Indiase Bollywood cultuur zit vol met dans en de jonge Yashasvi keek hier vol verwondering naar. Zo zag hij ooit een Bollywood film ‘Hum tum’ die deels was opgenomen in Amsterdam waarna hij bedacht: “Daar wil ik ooit naar toe!”

Foto © Anouk van Drunen

UITDAGINGEN

En zo geschiedde dus voor deze jonge danser. Sinds dit jaar woont hij in Rotterdam en dat is wel even wennen. Zoals geldt voor iedereen die in een ander land gaat wonen kan dat soms eenzaam voelen. Het maken van vrienden kan lastig zijn. Zeker met de Nederlandse cultuur waarbij alles gepland moet worden zoals Yashasvi vertelt “dan wil iemand plannen voor de 25e van de maand om 20.00 uur” terwijl ik gewoon nu even wil chillen. Zijn familie in India woonde allemaal samen in een huis, zoals gebruikelijk is in veel culturen. Dat dagelijkse gezelschap mist Yashasvi hier. Dit vindt hij een van de uitdagingen van het wonen in Nederland.

Andere uitdagingen in zijn leven zijn vooral het laten van dingen die zijn dansers training kunnen hinderen. Yashasvi neemt zijn werk serieus. Als professioneel danser is het belangrijk om gedisciplineerd te leven met voldoende slaap en een goed dieet.
Maar: op tijd naar bed gaan is voor hem – als echte nachtuil – een behoorlijke uitdaging. ‘Op tijd naar bed lukt mij vaak gewoon niet!’ Gelukkig heeft hij hier een weg in gevonden: hij creëert en schrijft op wat op dat moment door zijn hoofd gaat.

Gelukkig kan Yashasvi toe met weinig slaap. Dat komt goed uit wanneer hij doet wat hij het allerliefst doet: volledig uitgedost naar een club gaan en dansen, alleen, de hele nacht van 23.00 tot 6.00 uur. En dan het liefst op 90’s, R&B en technomuziek.

Yashasvi (midden) tijdens ZIEL repetitie. Foto © Edgar Wetzel
Ziel is het hebben van passie, iets wat van binnenuit komt, iets wat je met zoveel plezier doet dat je alle uitdagingen overwint

ZIEL

In het kader van de voorstelling ZIEL vraag ik hem wat vrijheid voor hem betekent? “Kunnen doen wat je wilt doen” is zijn antwoord. Voor hem is dat dansen; “het maakt niet uit met wie of hoe, ik wil gewoon dansen, samen met fijne mensen iets moois creëren”. Wat hem het meest blij maakt aan dans is het vertellen van een verhaal. Dans ziet hij als een conversatie, zowel van de dansers onderling als met het publiek. “Wanneer je creatieve input gewaardeerd wordt en onderdeel wordt van de voorstelling dan wordt het in zekere zin ook jouw voorstelling en dat is een bevrijdend gevoel.”

Daarop aansluitend bespreken we wat ‘ziel’ voor Yashasvi precies betekent. Hij ziet ‘ziel’ als een geloof dat we allemaal in ons hebben, het is anders voor iedereen. Voor hem is ‘ziel’ het hebben van passie, iets wat van binnenuit komt, iets wat je met zoveel plezier doet dat je alle uitdagingen overwint: “Ik denk dat dat passie is, dat is ziel”. Het is ongrijpbaar.

Als danser is hij daarnaar op zoek in zijn werk. Hij vertelt: “Op dit moment (dit gesprek vond plaats in oktober ’23, red) zitten we in creatieproces van ZIEL, we zijn in de experimentele fase. Bijna elke week werken we aan iets anders, we houden het voorgaande in gedachten maar we doen iets anders. Daardoor verandert de betekenis van wat we doen en ook de ziel van wat we doen. In de laatste weken voelden we allemaal dat we dichter bij elkaar komen.

Het proces van een nieuw stuk voorbereiden en creëren vindt hij bijzonder, elke dag worden nieuwe dingen ontdekt. “Het begint met chaos, maar we vinden uiteindelijk een gedeelde connectie met elkaar, een gedeelde ziel. Iedere danser haalt er iets uit.

Ik vraag of dit altijd zo gaat bij het maken van een voorstelling? Yashasvi vertelt dat dit niet altijd zo is. Het hangt ervan af hoe lang je ergens aan werkt en hoe gepassioneerd de dansers zijn. Bij Conny Janssen Danst ben je vijf hele dagen per week samen en we werken al sinds augustus aan de voorstelling. Als het organisch moet ontstaan dan kost het tijd. En dat kan dus bij Conny Janssen Danst.

VERHALEN VERTELLEN

Zoals blijkt uit dit gesprek danst Yashasvi met ziel en overtuiging. Hij is opgegroeid met verhalen in India en wil deze graag aan een publiek vertellen. Zijn grote droom is om de Indiase mythologische verhalen uit het boek ‘Mahabharata’ te vertellen aan een groot publiek en hiermee uiteindelijk terug te keren naar India. En zo te laten zien wat hij doet. Laten we tijdens ZIEL meedromen met Yashasvi en hem ons een verhaal laten vertellen.

Dit artikel is onderdeel van een serie waarvoor fotograaf Anouk van Drunen in gesprek ging met drie dansers uit ZIEL en op basis daarvan de dansers portretteerde in woord en beeld. Binnenkort verschijnt het volgende portret uit deze serie.

ZIEL zien?

De voorstelling toert van 6 januari t/m 7 april 2024 langs de Nederlandse theaters.

Bekijk hier de speellijst van ZIEL
Yashasvi (rechts) tijdens de ZIEL repetitie. Foto © Edgar Wetzel

ZIEL

Lowlands 2024

Lees meer

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL