Dans kijken thuis #6: Film Okame (by Mariko & Erik)

di 28 apr 2020

Er is meer dan alleen danstalent aanwezig binnen Conny Janssen Danst! Zo is repetitor Erik Spruijt ook een getalenteerd filmmaker. Dat bewijst hij o.a. met de korte dansfilm Okame, een project dat hij ontwikkelde met zijn vrouw Mariko Shimoda, die we ook wel kennen als één van de vaste gezichten binnen het dansersensemble van Conny Janssen Danst.
Foto boven: Scène uit Okame van Erik en Mariko Spruijt-Shimoda

Voordat we de film starten (scroll naar beneden), delen we graag de toelichting van Erik Spruijt over dit bijzondere project:

Japans masker
Het idee voor ‘Okame’ kwam van Mariko. Mariko was geïnspireerd door een Japans masker dat gebruikt wordt tijdens festivals en als talisman in de huizen in Japan. Omdat dit masker het evenbeeld is van de eerste danseres uit de Japanse mythologie voelde ze zich ertoe aangetrokken. Wanneer je een masker draagt verberg je het eigen gezicht. In de Japanse cultuur verstoppen mensen vaak hun ware ik en emoties achter een ‘masker’. Mariko stelde zichzelf de vraag hoeveel identiteiten ze achter dit masker kon verstoppen en hoeveel verschillende ‘gezichten’ een persoon kan hebben.

Scène uit Okame, een film van Mariko Shimoda en Erik Spruijt

 

Omdat Mariko al langer met het idee speelde om te creëren en ik bezig was met camerawerk en film editing, leek het ons goed om dit samen te voegen en onze vrije tijd te benutten door samen een dansfilm te maken. We hebben onszelf daarbij bewust geen deadline gesteld. Vanaf het ontstaan van het idee heeft de realisatie van de uiteindelijke vochtproblemen in de kelder amsterdam.

Zes Rotterdamse locaties
We begonnen met samen uit te zoeken hoe we ons idee konden verwerken in dans en op camera. Van daaruit stelden we een script en tijdslijn op. Met zes mooie, inspirerende locaties in Rotterdam op het oog legden we in het najaar van 2017 onze eerste ruwe schets voor. Onder andere aan Conny Janssen met de vraag: wat werkt en wat kan beter?

Scène uit Okame, een film van Mariko Shimoda en Erik Spruijt

 

Bijna al onze locaties zijn buiten, dus in de winter lagen de opnames stil. Dit gaf ons ook tijd om er afstand van te nemen, aan de slag te gaan met de feedback en in het voorjaar vol goede moed verder te werken aan ‘Okame’ versie 2.0. Sommige locaties overleefden onze kritische blik niet en op de locaties waar we verder gingen moest eigenlijk alles opnieuw gefilmd worden. Ten tijde van de tournee van INSIDE OUT in het voorjaar van 2018 waren Mariko en ik dan ook op elk vrij moment te vinden op een van onze filmlocaties (mits het weer dat toe liet).”

Precies goed
Honderden uren aan videomateriaal verder hadden we dan eindelijk een versie waar we zelf erg blij mee waren. Ook deze versie hebben we weer door Conny en anderen laten screenen. De laatste finetuning in de edit vond in de zomer van 2018 plaats waarna ‘Okame’ precies was zoals wij voor ogen hadden.

Nu, twee jaar later en in alweer de zesde week van thuis-isolatie delen Erik en Mariko graag deze korte dansfilm met het trouwe publiek van Conny Janssen Danst. Ga met Mariko Shimoda mee op reis naar de kleuren van Rotterdam…

Vanaf nu is het mogelijk om een vrijwillige bijdrage te doen voor het bekijken van de film. We zijn blij met elk bedrag. Ook leuk: word Vriend!

Credits:
Choreografie en uitvoering: Mariko Shimoda
Video en montage: Erik Spruijt
Muziek: ‘Bahamut’ – Hazmat Modine
Met speciale dank aan:
Wade Schuman, Conny Janssen, Davide Bellotta

In tijden van verplicht thuisblijven is dit de tweede dansfilm die we online delen. Eerder deelden we al de film HOMEportraits (2017). Ook de registraties van locatievoorstellingen COURAGE (2016) en MIRROR MIRROR, en de voorstellingen INSIDE OUT (2018) en D NO BODY en FINAL uit DANSLOKAAL zijn nog te zien. Volgende week zetten we een nieuwe film of voorstelling klaar.

Scène uit Okame
een film van Mariko Shimoda en Erik Spruijt|Scène uit Okame
een film van Mariko Shimoda en Erik Spruijt|

Gerelateerd

Mariko Shimoda

medewerker

Lees meer

Erik Spruijt

medewerker

Lees meer

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst