Maak kennis met Loïc en Dario

vr 7 mrt 2014

ROTTERDAMSE LENTE is een korte tour met het beste werk van Conny Janssen Danst’s nieuwe talentenprogramma DANSLOKAAL. Tijdens de avond wordt werk van twee jonge choreografen gepresenteerd, naast een krachtige nieuwe choreografie van artistiek leider Conny Janssen zelf.

In DANSLOKAAL krijgen jonge dansmakers de kans om nieuw werk te ontwikkelen met de dansers van Conny Janssen Danst. Jonge talentvolle choreografen Loïc Perela (voorgedragen door Dansateliers) en Dario Tortorelli maakten tijdens de eerste editie in juni/juli 2013 een sterke indruk, waardoor hun werk nu met ROTTERDAMSE LENTE op tournee gaat door Nederland. We stellen je graag voor aan hen voor!

Loïc Perela
 (Frankrijk, 1983) volgde zijn opleidingen aan de Ecole Nationale Superieure de Danse de Marseille en het Conservatoire National supérieur de Danse de Paris. Hij heeft gedanst bij Europa Danse, IT Dansa, Dolon Dance Company en Scapino Ballet. Hij maakte verschillende stukken voor Scapino Ballet (A porte fermee, Hmm mm m, Secondes, Craquer la peau, Par la main), de Dolon Dance Company (Avec le printemps derrière), Codarts (Nina) en voor Dansateliers (Au creux de l’oreille). In 2007 won hij, tijdens de Hannover Choreografie Competitie, de Scapino Productie Prijs. In juni 2012 besloot Loïc te stoppen met dansen voor een gezelschap en richtte zich als freelance choreograaf op het ontwikkelen van zijn makerschap en eigen signatuur. In 2012 participeerde hij in het internationale onderzoeksproject ChoreoRoam en in hetzelfde jaar maakte hij Au creux de l’oreille tijdens One Night’s Dance. Nadat verschillende choreografieën van Loïc in Rotterdam te zien waren is hij door Kristin de Groot van Dansateliers voorgedragen voor de eerste editie van DANSLOKAAL.

Voor Loïc was het crëeren van DANCE voor DANSLOKAAL1 een rijk proces; het werken met de professionele dansers van Conny Janssen Danst in de eigen studio’s, in de wetenschap dat de voorstellingen ook daar plaats zouden hebben. Met name de intieme setting is bepalend geweest voor de beslissingen die Loïc maakte gedurende het creatieproces. Loïc wil het publiek van DANSLOKAAL iets geven dat recht uit het hart komt, eerlijk en puur. Hij wil iets communiceren met het publiek zonder het uit te kauwen en op een blaadje aan te reiken. Loïc interesseert zich niet in het vertellen van een verhaal, maar daagt het publiek uit om verder te kijken dan de gecreëerde situaties, en zo gezamenlijk te ontdekken wat de essentie van emoties is en welke gevoelens die emoties ons kunnen geven. Hij vraagt de toeschouwer om er rustig voor te gaan zitten, te ontspannen, de ogen te openen en te zien wat er te zien is, wat dat ook mag zijn.

Loïc Perela“Creating for DANSLOKAAL has been a great experience, as artistic director Conny Janssen gave me complete freedom to explore my own movement language and express myself. The dancers I worked with were eager to discover and develop new areas, which resulted in a great working atmosphere. It was a very ‘fertile’ creation ground.

I learned how to deliver a product combining proper research with limited time. I also learned to trust my instincts and heart. It was good to experiece that I could share my thought process with the dancers and have it help me. I have once more realised that strong determination accomplishes a lot.

A lot of people have seen my work now, and it is a great tool to send out to prospective partners as it reflects where I am as a maker and is something I am very proud of. Conny Janssen also chose it to tour with ROTTERDAMSE LENTE in 2014, which I am very excited about, as it will give the work very good exposure because she has a wide audience. I see DANSLOKAAL as a stepping stone.”

Dario Tortorelli (Italië, 1977) is een onafhankelijke choreograaf en beeldend kunstenaar die in 1995 als klassiek en moderne danser afstudeerde aan de Brenda Hamlyn School in Florence. Hij startte zijn danscarrière in Frankrijk bij het Junior Ballet Rosella Hightower in Cannes en bij Ballet de l’Opera de Nice. Sinds 2001 werkt hij in Nederland en was te zien in producties van Introdans, Conny Janssen Danst (I’m Here, Hear Me, Rebound, Parels, Sparring Partners, Common Ground) en in projecten van Jaakko Toivonen, Sara Lorenco, Bruno Listopad en Lucinda Childs. Vanaf 2006 werkt hij actief samen met de Belgische choreografe Ann Van den Broek (WArd/waRD), niet alleen als danser maar ook als docent en assistent choreograaf. Naast zijn danscarrière maakt hij zijn eigen werk onder de naam ‘diveinD’. In 2009 creëerde hij ‘ROMEO HEART’, een personage dat een hedendaagse versie vertegenwoordigd van ridder Errant. Dit karakter is aanwezig in alle laatste werken van Dario: voorstellingen, video’s en installaties genaamd Short Studies for ROMEO HEART. Sinds 2012 borduurt hij hierop verder onder de titel Post Studies for ROMEO HEART. De choreografie die hij in DANSLOKAAL maakte is hier ook onderdeel van.

Voor Dario was DANSLOKAAL een geweldige mogelijkheid om nieuwe ideeën en werk te creëren met meerdere dansers tegelijkertijd. Als voormalig danser van het gezelschap voelde het voor hem alsof hij nooit was weggeweest bij Conny Janssen Danst. Dario heeft de afgelopen vier jaar voornamelijk solo’s gemaakt, maar maakte voor DANSLOKAAL1 een stuk voor maar liefst 7 dansers. De inspiratie voor dit werk haalde hij uit Amerikaanse films (Film Noir), surrealistische films, iconen, leven en dood, schaduw, fluweel, duister en sarcasme. Dario vindt het interessant om de menselijke gedachte van onsterfelijkheid te tonen en hoe we die in bepaalde opzichten belachelijk maken. Hij gebruikt clichés van iconische karakters en combineert deze met realiteit en fantasie. Dario omschrijft zijn werk als minimalistisch, met een vleugje drama en romantiek. Hij wil het publiek in zijn fantasiewereld toelaten, en vooral die mensen erbij betrekken die te lui zijn om hun eigen wereld te creëren.

Dario Tortorelli“DANSLOKAAL was a productive experience. The dancers were open and eager to experiment. I hope that working with me has helped them develop as an artist, as it has for me working with them.

This project made me more confident in how to communicate my work more clearly to the dancers I work with. It was helpful to have a limited time phrase, because it puts a certain pressure on the decision making. It also taught me that for my type of stage work scenography and lighting are essential, and have to be present from day one.

In conclusion, DANSLOKAAL was an enriching learning experience for me and has been very valuable for my artistic development. I am looking forward to the ROTTERDAMSE LENTE tour.”

Kijk hier voor meer informatie over ROTTERDAMSE LENTE

Choreografen Loïc Perela en Dario Tortorelli (Foto's Martijn Kappers)

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst