Foto: Vincent Mentzel

Onze huisfotograaf Leo van Velzen is al vijfendertig jaar één van de belangrijkste fotografen van Nederlandse theatergezelschappen. Ter ere van zijn 65e verjaardag presenteert Theater Instituut Nederland (TIN) een oeuvre tentoonstelling “Today everything exists to end in a photograph”. Zijn foto’s, veelal gemaakt voor NRC en vaak bekroond, laten niet alleen de ontwikkeling van het theater zien maar ook die van het vak theaterfotografie. Een representatieve selectie van ruim zestig foto’s is vanaf dinsdag 19 april t/m 5 juni te zien in de Rotterdamse Schouwburg.

Leo van Velzen
Leo van Velzen (Harderwijk, 1946) begon als autodidact. Sinds 1980 is hij werkzaam als freelance fotojournalist, voornamelijk voor NRC Handelsblad. Vanaf 1978 is hij ook vaste scenefotograaf bij diverse theater- en dansgezelschappen zoals dus bij ons, maar ook bij Het Nationale Toneel, Ro Theater en Toneelgroep de Appel. Leo van Velzen won prijzen in de categorie Kunst van de Zilveren Camera en was twee keer winnaar van de TheaterFotoPrijs, waaronder een fotoreeks van onze productie ”Sparring Partners”.

“Kenmerkend voor Van Velzens fotografie is zijn inlevingsvermogen en zijn bedachtzame aanpak. Het maakt zijn beelden fijngevoelig en sterk tegelijk” – Conny Janssen

Tentoonstelling
“Today everything exists to end in a photograph” is een uitspraak van schrijfster Susan Sontag. Met deze tentoonstelling, de tweede in een reeks over theaterfotografie, biedt het TIN een podium aan een belangrijke theaterfotograaf van deze tijd. Het laat daarmee de kunst en het belang van goede theaterfotografie zien. Eerder presenteerde het TIN het werk van theaterfotograaf Jean van Lingen.

Tijdens de voorstellingen zullen ook foto”s van diverse producties van Conny Janssen Danst te zien zeg, van 2005 (I”m Here) tot aan nu. Voor de Conny Janssen Danst- en foto-liefhebber is de tentoonstelling dus zeker een aanrader!

Opening:
Dinsdag 19 april – 17.00 tot 19.00uur
Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 25, Rotterdam

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL