Van 5 september t/m 2 oktober is er weer nieuw choreografietalent te ontdekken in de zevende editie van DANSLOKAAL. Altijd spannend, jonge makers die aan de slag gaan voor nieuw werk in de studio. Maar hoe is het eigenlijk voor de dansers om mee te werken aan dit talentontwikkelingsproject?
Voor danser Martijn Kappers wordt dit alweer de zesde keer DANSLOKAAL. Vijf keer werkte hij met jonge makers aan nieuw werk; enkel de allereerste editie van het talentontwikkelingsproject was hij er niet bij. Wij vroegen hem – als ervaren DANSLOKAAL danser – wat het project zo bijzonder maakt.
Je bent inmiddels een ervaren DANSLOKAAL danser. Wat is er leuk aan DANSLOKAAL?
“Het leuke aan DANSLOKAAL is dat ik altijd word uitgedaagd om op een andere manier te denken, en andere dingen in mezelf aan te spreken. Vaak is dat totaal anders dan ik gewend ben bij Conny. Na zoveel jaren heb ik aan een half woord van haar genoeg om te begrijpen wat ze wil.
‘Ik word uitgedaagd op een andere manier te denken.’
Bij nieuwe choreografen moet ik mezelf als het ware opnieuw uitvinden. Voor mij werkt dit vaak erg verfrissend. Ik vind het bijzonder dat ik dan na al die jaren nog steeds nieuwe dingen ontdek in mijn lichaam en verschillende tools ontwikkel die mijn vocabulaire als danser verrijken! Wat ook goed is, is dat Conny ook vaak weer verrast wordt door haar eigen dansers.”
Wat is er wat jou betreft typisch voor DANSLOKAAL door de jaren heen?
“Elk jaar is het weer spannend om te horen bij welke choreograaf je bent gecast. Ik heb het idee dat er, hoewel er weinig repetitietijd is er toch ook veel ruimte is om te experimenteren. Conny maakt vaak grotere voorstellingen met veel dansers. Bij DANSLOKAAL is er meestal sprake van een kleinere groep of duet. Dit geeft een heel andere dynamiek in het maakproces.”
Martijn zien dansen in DANSLOKAAL 7? Dat kan van 5 sep t/m 2 okt in de studio of in het theater. Meer info & tickets vind je hier.