Dario Tortorelli

Dario Tortorelli(47)

Docent Ballet

Nationaliteit

Italiaans

Ballet docent Dario Tortorelli: “Net als in mijn werk en in het leven zoek ik harmonie tussen het fysieke en het ontastbare. Door de basisstructuur van een balletles, ruimtelijk bewustzijn en muzikaliteit, nodig ik dansers uit om in harmonie te zijn met hun lichamen in beweging.”

Bio
Dario Tortorelli heeft internationaal getourd en gewerkt als danser, choreograaf en dansleraar. Dario is momenteel gevestigd in Nederland, waar hen het gezelschap DIVEinD heeft opgericht.
Dario, geboren in Italië (1977), is opgeleid als klassiek en moderne danser. Van 1996 tot 2001 woonde Dario in Frankrijk, waar hun carrière begon bij het Jeune Ballet de Cannes en vervolgens bij het Ballet de Nice.
In augustus 2001 verhuisde Dario naar Nederland. Daarna werkte Dario als performer onder meer voor Introdans (Arnhem), Conny Janssen Danst (Rotterdam) en WArd/waRD – Ann Van den Broek (Antwerpen-Rotterdam).
Sinds 2012 wijdt Dario zich aan choreografisch onderzoek. In 2013 wint de choreograaf de Solo Dance Contest in Gdansk (Polen) en creëert After Nearly Land(e)scaping voor Conny Janssen Danst – (DANSLOKAAL 1 (2013)), gevolgd door D NO BODY Installed (DANSLOKAAL 3 (2015)).
In 2018 wordt Dario genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en plaatst het Duitse tijdschrift TANZ hen op een lijst van de 41 meest veelbelovende artiesten van Europa. Datzelfde jaar wordt zijn voorstelling D NO BODY 5 #transcending genomineerd in het jaarboek van de theaterkrant.nl, als de beste nieuwe voorstelling van het theaterseizoen 2017-2018 in Nederland.
Sindsdien vervolgt Dario als artistieke maker door het experimenteren en samenwerken van dans met andere disciplines. Recentelijk creëert Dario TRANSMOTION, een zintuiglijke performance waarin het publiek wordt ondergedompeld in een totaalervaring met dans, ruimtelijk ontwerp, live geluid en installatie.
Naast eigen creaties geeft Dario les, coacht en creëert voor verschillende dansacademies in Nederland (Codarts, Artez, Ahk, Fontys) en is gastdocent onder andere bij Conny Janssen Danst (Rotterdam), Scapino Ballet (Rotterdam) , Introdans (Arnhem), Skånes Danstheater (Malmö) en Sally Dansgezelschap (Maastricht).

www.diveind.com

Open Class with Dario Tortorelli

Dario talks about their class

Te zien in

D NO BODY installed

Dario Tortorelli|De Parade Amsterdam

DANSLOKAAL 3

Giulio D'Anna, Wubkje Kuindersma & Dario Tortorelli

D NO BODY installed

DIVEinD | Dario Tortorelli

ROTTERDAMSE LENTE

Conny Janssen, Loïc Perela & Dario Tortorelli

DANSLOKAAL 1

Francesco Curci, Loïc Perela & Dario Tortorelli