Photo ©Pien Düthmann

HOMME | étude des hommes & Unman

Patricia van Deutekom | LAVA Collective supported by Conny Janssen Danst

3 - 25 apr 2024

Homme is een tweeluik (double-bill) van de twee meest recente werken van Patricia van Deutekom: étude des hommes en Unman. Een duet en een kwartet met dezelfde thematiek, maar geheel anders in energie en dynamiek. Het brengt het publiek een verrassende combinatie en krachtmeting in dans. Beide werken zijn ontstaan in HUIS Conny Janssen Danst waar Patricia van Deutekom betrokken was als artist in residence en als DANSLOKAAL 11 maker. Vanaf 3 april zijn de werken voor het eerst samen te zien in een dubbelprogramma in de Nederlansde theaters.

Van Deutekom vindt de breekbare balans tussen duwen en dansen, vallen en vangen, aaien en graaien. Met Unman lijkt gastchoreograaf Patricia van Deutekom zich goed thuis te voelen bij Conny Janssen Danst. De Volkskrant
étude des hommes | Photo ©Pien Düthmann

étude des hommes
Als artist in residence deed Van Deutekom in mei 2023 in HUIS Conny Janssen Danst onderzoek naar mannelijkheid en vrouwelijkheid, naar gedragscodes en omgangsvormen. In étude des hommes exploreert zij met twee vrouwelijke dansers van haar LAVA Collective het thema mannelijkheid vanuit een vrouwelijke visie en lichaamstaal. Een onderzoek naar een basis, het verhaal en de kracht die schuilgaat achter de emoties jaloezie en eenzaamheid en de actie én reactie van verbondenheid.

Unman © Martijn Kappers
Unman © Martijn Kappers
Unman | © Martijn Kappers
© Martijn Kappers

Unman
Unman is een zoektocht naar zowel mannelijkheid als vrouwelijkheid. Een onderzoek naar eigenschappen, gedragingen en voorkeuren toegeschreven aan verschillende genders. Is ontkoppeling van elkaar en sociale verwachtingen mogelijk? Het werk speelt zich af in een wereld waar grenzen van territorium, vorm en identiteit vervagen. Waar broederschap en wantrouwen elkaar ontmoeten en aftasten. Waar kracht samenspeelt met kwetsbaarheid.

In Unman maken de dansers zich los van het vaste stramien, los van verwachtingen, maar verlangend naar houvast. Van Deutekom creëerde dit werk voor vier dansers van Conny Janssen Danst en was onderdeel van het programma DANSLOKAAL 11 van Conny Janssen Danst.

Patricia van Deutekom zet met het kwartet Mia Bourhis, Davide Carraciola, Pommelien van Hees en Mattia Trematerra een spannend en intrigerend statement neer. THEATERKRANT over Unman

Trailer

Edit Davide Bellotta | Camera Davide Bellotta & Sabine van der Vooren

Homme is een productie van LAVA Collective en wordt mede mogelijk gemaakt door Conny Janssen Danst, Gemeente Arnhem, Gemeente Rotterdam, Stichting Pieter Bastiaan.

Credits

Choreograaf

Patricia van Deutekom

Dansers

Mia Bourhis Davide Caracciolo Pommelien Van Hees Mattia Trematerra Ronja Keultjes (étude des hommes) Anna Mikula (étude des hommes)

Muziek

Matteo Myderwyk (étude des hommes) Richard van Kruysdijk (Unman)

Producent

LAVA Collective ondersteund door Conny Janssen Danst

Gerelateerd

Artist in Residence: Patricia van Deutekom

nieuws

Lees meer

Maker in DANSLOKAAL 11: Patricia van Deutekom

nieuws

Lees meer

Maker in VERS&GERS: Patricia van Deutekom

Te zien van 13 t/m 16 juni: étude des hommes

Lees meer

DANSLOKAAL 11

voorstelling

Lees meer

VERS&GERS

voorstelling

Lees meer