Maker in DANSLOKAAL 11: Patricia van Deutekom

wo 14 sep 2022

Voor de elfde editie van DANSLOKAAL nodigt Conny Janssen samen met creatieve partners Dansateliers en Korzo opnieuw jonge dansmakers uit om werk te maken met de dansers van Conny Janssen Danst. Eén van de makers is dit keer Patricia van Deutekom: vorig seizoen was ze al aanwezig in HUIS Conny Janssen Danst als Artist in Residence en voor haar werk in VERS&GERS, nu heeft Conny Janssen haar aangedragen als maker in DANSLOKAAL 11.

Patricia maakt nieuw werk met dansers Mia Bourhis (stage), Davide Caracciolo (stage), Pommelien Van Hees and Mattia Tremmaterra. We stelden haar enkele vragen.

Wat betekent het voor jou om één van de choreografen te zijn in DANSLOKAAL?
Patricia: DANSLOKAAL is altijd zo’n prikkelend en verrassend programma. Ik ben vereerd om daar als maker een bijdrage aan te mogen leveren. Conny Janssen zag mij als jonge danser groeien en ontwikkelen tot dansmaker. DANSLOKAAL biedt mij als maker ontwikkelingskansen en daagt mij uit op verschillende niveaus. Al jaren werk ik aan mijn eigen signatuur als maker met mijn eigen visie en team (sinds 2021 met eigen gezelschap LAVA Collective, red.). Graag deel ik mijn passie, ervaring en kennis met een nieuwe generatie dansers en laat ik graag een nieuw publiek kennis maken met mijn werk. Om de avond te delen met de andere makers geeft het publiek een breed en divers beeld van al wat dans kan doen!

Patricia aan het werk in de studio met Davide Caracciolo. © Pien Düthmann

Hoe is het om te werken met de dansers van Conny Janssen Danst?
Patricia: De grote uitdaging is om de dansers in een sneltreinvaart bekend en vertrouwd te maken met mijn idioom, bewegingstaal en werkwijze. Deze is op veel vlakken anders dan ze gewend zijn. Het helpt enorm dat de dansers zo getalenteerd en veelzijdig zijn en daarnaast nieuwsgierig naar die nieuwe taal. Toch blijft de uitdaging om iets wat tijd kost, het oppakken van de kern en het eigen maken, in zo’n kort proces tot volle uiting te laten komen. Daarbij word ik gedwongen anders te werken en maak ik keuzes die ik normaliter met mijn eigen dansers minder snel zou maken.

Dansers tijdens een repetitie voor DANSLOKAAL 11. © Pien Düthmann

Kun je vertellen wat het publiek kan verwachten als ze jouw werk zien in DANSLOKAAL?
Patricia: Ik hoop dat het publiek zich laat onderdompelen en zich laat verrassen door het werk. Dat ze de dansers van Conny Janssen Danst op een andere manier leren kennen, doordat ze in mijn werk te zien zijn in een nieuwe taal en in een andere energie. Graag toon ik niet alleen de kracht van deze dansers, maar ook de kwetsbaarheid. Zowel in al hun mannelijkheid en vrouwelijkheid. In broederschap en vijandigheid. In een wereld waar grenzen van territorium, vorm en identiteit vervagen.

Lees hier meer over het werk van Patricia van Deutekom en haar bio.

DANSLOKAAL 11 op de Nederlandse Dansdagen
vr 29 & za 30 sep
Kumulus, Maastricht
TICKETS

DANSLOKAAL 11 in HUIS Conny Janssen Danst
do 5 okt t/m zo 15 okt
HUIS Conny Janssen Danst, Rotterdam
TICKETS

DANSLOKAAL 11 on tour
za 21 okt t/m zo 26 nov
In verschillende theaters in Nederland!
TICKETS

Dansers tijdens een repetitie voor DANSLOKAAL 11. © Pien Düthmann
Mia Bourhis tijdens een repetitie voor DANSLOKAAL 11. © Pien Düthmann
Dansers tijdens een repetitie voor DANSLOKAAL 11. © Pien Düthmann

Unman

Patricia van Deutekom|De Parade Rotterdam, Den Haag & Utrecht

Lees meer

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst