Maker in VERS&GERS: Patricia van Deutekom

Te zien van 13 t/m 16 juni: étude des hommes

Tijdens VERS&GERS – van 13 t/m 30 juni – laten jonge én gevestigde makers hun werk zien in HUIS Conny Janssen Danst op de Kaap. Danser en maker Patricia van Deutekom (Nederland, 1984) is één van hen.

In mei start Patricia als Artist in Residence in HUIS Conny Janssen Danst en doet zij onderzoek naar mannelijkheid en vrouwelijkheid, naar gedragscodes en omgangsvormen. Tijdens VERS&GERS deelt zij haar bevindingen tot dan toe in ’étude des hommes’: geen voorstelling dus, maar work in progress!

Over de maker
Patricia van Deutekom studeerde in 2005 af als danser aan ArtEZ te Arnhem. In de loop der jaren groeide Van Deutekom uit tot vaste danseres van gezelschap Jens van Daele | Burning Bridges, waar zij ook fungeerde als co-choreograaf en repetitor. Patricia gaf leiding aan het educatie team, verzorgde de artistieke inhoud en gaf de fysieke dansworkshops en masterclasses voor het gezelschap. In april 2021 richtte zij haar eigen gezelschap op, LAVA Collective, om met haar inspirerende visie en drive zelfstandig verder te gaan met het creëren van professionele (theater)dansvoorstellingen en het ontwikkelen van haar unieke stijl en artistieke signatuur als maker.

Naast haar werk als artistiek leider, choreograaf en danser is Patricia van Deutekom werkzaam als dansdocent en geeft les in hedendaagse dans, floorwork, conditie training, repertoire en partnerwerk aan verschillende nationale en internationale dansacademies/kunstopleidingen. Ook is ze jarenlang verbonden geweest als docent in het educatie team van Introdans en is ze momenteel als freelance docent betrokken bij het team van Talentontwikkeling en Educatie van het Nederlands Dans Theater.

Over étude des hommes
Tijdens VERS&GERS laat Patricia van Deutekom het resultaat van haar residency in HUIS Conny Janssen Danst zien. ‘étude des hommes’ is een onderzoek naar mannelijkheid en vrouwelijkheid. Letterlijk staat homme voor ‘man, mens, vent, kerel, mannelijk persoon, mensheid, dader, dode’. Van Deutekom onderzoekt al deze vormen van ‘homme’ met de mannelijkheid van een mens als centraal thema. étude des hommes gaat over verbroedering en broederschap, toenadering en wederzijds begrip. Een zoektocht naar gedragscodes en omgangsvormen en de balans in gelijkheid in geest, lichaam en karakter. Uitdagen, aftasten, gestaag opbouwend naar een sterk fysieke en emotionele krachtmeting in dans.

In de voorstudie étude des hommes exploreert Van Deutekom met twee vrouwelijke dansers uit LAVA Collective het thema mannelijkheid vanuit een vrouwelijke visie en lichaamstaal. Een zoektocht naar een basis, het verhaal en de kracht die schuilgaat achter de emoties jaloezie en eenzaamheid en de actie én reactie van verbondenheid. De bevindingen van deze voorstudie worden gedeeld met en vertaald door twee mannelijke dansers van LAVA Collective, voor de nieuwe avondvullende productie homme die uiteindelijk in januari 2024 in première gaat met een landelijke tournee t/m april 2024.

foto: Henry Krul

Te zien in VERS&GERS

Het werk van Patricia van Deutekom is te zien in week 1 van VERS&GERS
Data: van di 13 t/m vr 16 jun 2023
Tijd: dagelijks om 20.30 uur
Locatie: HUIS Conny Janssen Danst, Dolf Henkesplein 3, Rotterdam

Tickets VERS&GERS