Artist in Residence: Patricia van Deutekom

Gepost op: di 21 mei 2024

Sinds dit jaar verwelkomt HUIS Conny Janssen Danst regelmatig nieuwe makers om gedurende enkele weken als ‘artist in residence’ te werken in de studio’s op Katendrecht. In mei en juni is choreograaf Patricia van Deutekom te gast. Met twee dansers uit haar eigen gezelschap LAVA Collective werkt zij aan ‘étude des hommes’. Een onderzoek naar mannelijkheid en vrouwelijkheid, waarin zij op zoek gaat naar gedragscodes en omgangsvormen opbouwend naar een sterk fysieke en emotionele krachtmeting in dans.

Foto © Pien Düthmann

Resultaten onderzoek ‘étude des hommes’ te zien tijdens VERS&GERS
Van 13 t/m 16 juni 2023 presenteert Van Deutekom de resultaten van haar onderzoek tot dan toe. Het publiek wordt in HUIS Conny Janssen Danst uitgenodigd om een kijkje te nemen in het creatieve proces. De presentatie van dit work in progress is onderdeel van VERS&GERS – een gevarieerd dansprogramma samengesteld door artistiek leider Conny Janssen – waarin drie weken lang het werk van verschillende dansmakers te zien is.

Artists in residence in HUIS Conny Janssen Danst
Eerder was choreograaf Adam Khazmuradov al artist in residence in HUIS Conny Janssen Danst. Khazmuradov deed onderzoek naar zijn eigen bewegingstaal en deelde zijn resultaten in een intieme setting waarin hij met zijn netwerk in gesprek ging over zijn werk. Met Van Deutekom als volgende artist in residence levert Conny Janssen Danst als Huis voor de Dans opnieuw een inspirerende bijdrage aan de ontwikkeling van dans in Rotterdam en daarbuiten.

Over Patricia Van Deutekom
Patricia van Deutekom studeerde in 2005 af als danser aan ArtEZ te Arnhem. In de loop der jaren groeide Van Deutekom uit tot vaste danseres van gezelschap Jens van Daele | Burning Bridges, waar zij ook fungeerde als co-choreograaf en repetitor. Patricia gaf leiding aan het educatie team, verzorgde de artistieke inhoud en gaf de fysieke dansworkshops en masterclasses voor het gezelschap. In april 2021 richtte zij haar eigen gezelschap op, LAVA Collective, om met haar inspirerende visie en drive zelfstandig verder te gaan met het creëren van professionele (theater)dansvoorstellingen en het ontwikkelen van haar unieke stijl en artistieke signatuur als maker.

Lees meer over Patricia en étude des hommes in VERS&GERS
In 14 repetities heb ik het thema mannelijkheid/vrouwelijkheid onderzocht. Deze thematiek is rijk en voor mij is het interessant om tijdens deze voorstudie met twee vaste, vrouwelijke, dansers van mijn gezelschap LAVA Collective te werken, terwijl ik in het najaar deze nieuwe productie maak voor en met twee mannelijke dansers, nog nieuw in het collectief.
Het was een ware snelkookpan om in zo’n korte tijd toe te werken naar iets wat gepresenteerd kan worden, maar in HUIS Conny Janssen Danst voelt het goed. Het is een levendige, bruisende plek vol reuring en inspiratie, en daarnaast ook een veilige plek waar ik vol concentratie, focus en rust heb kunnen werken. Dat brengt creativiteit en productiviteit. Om hier nu al een start te mogen maken voor mijn volgende productie is erg waardevol. Ik kijk er naar uit om het work-in-progress te tonen tijdens VERS&GERS. Patricia over het werken in HUIS Conny Janssen Danst
Foto © Pien Düthmann
Foto © Pien Düthmann
Foto © Pien Düthmann
Foto © Pien Düthmann

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst