© Pien Düthmann

NEXT | So far, so good.

Antonin Comestaz|Vondelpark & De Parade

14 jun - 20 aug 2024

Vandaag

21:00 uur

Amsterdam Vondelpark Openluchttheater

Voorstelling

Meer speeldata

18:00 uur

Amsterdam De Parade

Voorstelling

Met NEXT voegt Conny Janssen Danst in 2024 een avontuurlijk project toe aan de activiteiten van het gezelschap. Het nieuwe initiatief biedt jaarlijks aan een talentvolle choreograaf de kans een compacte productie te creëren met de dansers van het gezelschap. NEXT is een voorstelling met stadse energie die op onverwachte locaties opduikt, deze zomer o.a. in het Vondelpark en op De Parade in Amsterdam.

Voor de primeur van NEXT gaat Antonin Comestaz de uitdaging aan om met zeven dansers nieuw werk te ontwikkelen en daarmee de stad in te trekken. De Franse choreograaf, gevestigd in Den Haag, staat bekend om de speelse en inventieve benadering in zijn werk. Hij hanteert een gedetailleerde bewegingstaal met invloeden uit folk, mime, breakdance, commerciële dans, ballet, hedendaagse dans en cartoons. Binnen zijn choreografieën kunnen zich drastische verschuivingen van stijlen en genres voordoen, samengevoegd door een verfijnd gevoel voor het absurde.

De dansers storten zich vol overgave en met zichtbaar plezier in een veertig minuten durende speelse dansmarathon die boeit van begin tot eind. 8WEEKLY

Teaser 'So far, so good.'

Camera Justin Bekker | Edit Antonin Comestaz

Ik werk voor NEXT met een diverse groep dansers. Vier mannen, drie vrouwen, met veel energie. Ik laat de karakters van de dansers altijd tot hun recht komen. Die zijn niet onpersoonlijk of abstract. Mijn dansers verstoppen zich nooit achter de choreograaf. Naar de studio breng ik puur, rauw dansmateriaal, maar pas tijdens de repetities krijgt het context. Ik confronteer de dansers met elkaar in duo’s en trio’s. Dan ontwikkelen de verhalen en de relaties zich vanzelf en worden de losse bewegingen conversatie Antonin Comestaz
Foto © Martijn Kappers
Foto © Martijn Kappers
Scène uit NEXT | So far, so good. Foto © Martijn Kappers
Foto © Martijn Kappers
Foto © Martijn Kappers
Foto © Martijn Kappers
© Pien Düthmann
© Pien Düthmann
© Pien Düthmann
© Pien Düthmann
Foto © Pien Düthmann
© Pien Düthmann

So far, so good.
De dansers waarmee Antonin Comestaz werkte zijn allen begin twintig, energiek en hebben een sterke team spirit. Zij inspireerden hem tot het centrale thema ‘jeugd’. In So far, so good. creëert Antonin een vrolijke speeltuin, een positieve sfeer met een vleugje dwaasheid die deze levensfase kenmerkt. Het is een verkenning van kameraadschap en onderlinge hulp rond fysieke spelletjes binnen de groep en zoomt ook in op individuele relaties.
Met de titel So far, so good. raakt Antonin enerzijds de zorgeloze lichtheid aan van het leven in het hier en nu, alsook de hoop en dromen op een mooie toekomst. Beiden zijn typerend voor de jeugd.

Na succesvolle pop-ups in Rotterdam, reizen de dansers deze zomer af naar het Vondelpark en De Parade in Amsterdam. Dé kans om ‘hun gezamenlijke energie’ te ervaren ‘die, zo dicht op de huid van de dansers, zichtbaar en voelbaar is.’ aldus 8WEEKLY.

Muziek
De soundtrack bevat contrasterende elementen van traditionele en folkloristische instrumenten en moderne elektronische muziek. Ieder met een eigen kleur vieren
deze muziekgenres een gevoel van gemeenschapszin. Daarnaast zijn er veel stiltes waarbij de dansers de ritmes, frasering en synchroniciteit uitsluitend door hun bewegingen produceren. Zonder de ondersteuning van een geluidsraster vereist dat een nog sterkere onderlinge verbondenheid.

Het presenteren van werk op verschillende locaties en voor verschillende gelegenheden leert een maker flexibel te denken. Het doorbreekt vaste patronen waardoor makers een nieuwe blik op hun werk ontwikkelen. NEXT biedt zo niet alleen een podium voor creativiteit en innovatie van makers en dansers, maar verlegt ook de grenzen van de traditionele uitvoeringslocaties. Met Antonin Comestaz als choreograaf van deze eerste editie zijn we ervan overtuigd dat het publiek wordt meegenomen op een dynamisch, stads dansavontuur. Conny Janssen

Credits

Choreografie

Antonin Comestaz

Dansers

Mattia Trematerra Mia Bourhis Tommy Heeffer Davide Caracciolo Kenji van Nieuwenhuizen Hinako Yukimoto Enorah Schwaar

Coaching

Conny Janssen

Repetitor

Yanaika Holle

Lichtontwerp

Remko van Wely

Theatertechniek

Alfred van der Meulen

Gerelateerd

NEXT in jubileum 10 jaar Rotterdam Centraal

nieuws

Lees meer

NEXT choreograaf in ’24: Antonin Comestaz

nieuws

Lees meer

Actueel

NEXT ’24 in beeld

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

NEXT choreograaf in ’24: Antonin Comestaz