NEXT in jubileum 10 jaar Rotterdam Centraal

Gepost op: do 25 jul 2024

Van vrijdag 8 maart tot en met zondag 17 maart viert NS station Rotterdam Centraal zijn tienjarig bestaan met de feestelijke tiendaagse 10 jaar Centraal Station. Als Rotterdams gezelschap kan Conny Janssen Danst natuurlijk niet ontbreken in de jubileumprogrammering. Op woensdag 13 maart, exact 10 jaar na de officiële opening van het nieuwe Centraal Station, presenteren de dansers van Conny Janssen Danst een fragment uit de nieuwste voorstelling NEXT.

Ook al oogt het gebouw nog net zo fris als op de dag van oplevering, het is toch alweer tien jaar geleden dat de deuren van het nieuwe Centraal Station voor het eerst opengingen. Dat moment was om precies te zijn 13 maart 2014, toen koning Willem-Alexander de openingsplechtigheid verrichte na een openingsvoorstelling van Conny Janssen Danst, Codarts, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Mothership. Nu 10 jaar later, klopte de organisatie van de tiendaagse opnieuw aan met de vraag een bijdrage te leveren aan dit feestelijke jubileum. Want wie jarig is, trakteert!

Woensdag 13 maart, 15.00 uur, Centrale stationshal
Fragment uit NEXT | So far, so good. van Antonin Comestaz

Woensdag 13 maart zie je op het ‘Eventplein’ in de centrale hal van het station een fragment uit NEXT. In NEXT biedt Conny Janssen Danst jaarlijks een mid career maker de kans een compacte dansproductie te creëren met de dansers van het gezelschap. Een voorstelling met een stadse, energieke, jonge vibe. Voor de primeur van NEXT ging choreograaf Antonin Comestaz de uitdaging aan om met de dansers nieuw werk te ontwikkelen: So far, so good. 
In deze voorstelling – gedanst door een jonge cast van begin twintigers – creëert hij een vrolijke speeltuin, een positieve sfeer en een vleugje dwaasheid. We zien hoe zeven jonge mensen hun onderlinge verbondenheid testen in fysieke spelletjes en staan stil bij de zorgeloosheid van leven in het nu. En bij de hoop en dromen voor de toekomst die volgens Antonin zo kenmerkend zijn voor deze levensfase. Na de premiere op 1 maart in WORM Rotterdam, duikt NEXT de komende weken op verrassende plekken in de stad op, waaronder dus in een korte versie op Rotterdam Centraal!

Foto © Martijn Kappers

Tien dagen feest
Verder is er tussen 8 en 17 maart elke dag is er wel iets te zien, doen en proeven op Rotterdam Centraal. Alle actviteiten concentreren zich op het Event Plein, middenin de grote stationshal, en in de Pop-up Store aan het begin van de stationspassage (tussen HEMA en Sissy Boy). In de passage bevinden zich de meeste winkels en horeca, en ook die staan in het teken van 10 jaar Centraal Station. Neem vooral een kijkje en ontdek welke verrassingen ze voor onze stationsbezoekers in petto hebben.

10 jaar Centraal Station bevat de volgende programmaonderdelen:

 • Cult North – een creatief platform voor jong Roterdammers talent – en de Rotterdamse kunstopleiding Codarts zullen bij toerbeurt een cultureel programma verzorgen op het Event Plein. Verwacht spetterende optredens met muziek, zang en dans. Dagelijks 17:00 – 18:00 uur.
 • Tentoonstelling Uit het hart in de Pop-up Store. Ontroerende, persoonlijke verhalen over Rotterdam Centraal, met beeld van fotograaf Michelle Urbiztondo en tekst van woordkunstenaar Wessel Klootwijk. N.B. Ook te zien in de vestiging van Dudok Rotterdam aan de Meent. Dagelijks 11:30 – 17:30 uur.
 • Traktatie: onze ‘huispatissier’ Dudok deelt heerlijke zoetigheid uit in de stationshal. Laat je verrassen.
 • Traktatie: lunchroom Fröbel, gevestigd in het Scheepvaartkwartier en Charlois, wordt volledig gerund door mensen met een handicap. Speciaal voor ons feest bedachten ze Rotterdam Centraal Cakes, die ze zelf uitdelen in de stationshal. Ook hiervoor geldt: laat je verrassen.
 • Verjaardag 13 maart is het hoogtepunt van de tiendaagse. En dus is het de hele dag feest!
  * Optreden Cult North | Event Plein 08:50 – 09:50 uur.
  * Kidsprogramma Print je eigen CS-poster | Pop-up Store 12:00 – 16:00 uur.
  * Fröbel deelt feestcakes uit | stationshal tussen de middag.
  * Optreden muziekschool ZangExpress | Event Plein 14:00 – 15:00 uur.
  * Optreden Conny Janssen Danst | Event Plein 15:00 – 15.30 uur.
  * Optreden Cult North | Event Plein 17:00 – 18:00 uur.
 • Er mag gedanst worden met DJ Marcel. Deze NS-DJ verzorgde al eerder, en met veel succes, een swingende set op het station. Ook nu te horen op het Event Plein. Donderdag 14 maart 16:00-19:00 uur.
 • Wandeling van Rotterdam Centraal naar Rotterdam Noord met Het Onverharde Pad van Iddo Drevijn. Hij neemt je mee op een route vol historie en verrassingen. Startpunt: StationsHuiskamer. Je kunt je hiervoor online aanmelden via www.hetonverhardepad.nl – Zaterdag 16 maart 11:00 – 14:00 uur.

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL