Patricia van Deutekom

Patricia van Deutekom

Choreograaf DANSLOKAAL | Artist in Residence | Docent

Nationaliteit

Nederlands

Conny Janssen zelf selecteert Patricia van Deutekom voor de 11e editie van DANSLOKAAL. In mei 2023 werkte Patricia als Artist in Residence in HUIS Conny Janssen Danst aan ‘étude des hommes’ met haar eigen dansers. Nu krijgt ze de kans om samen met de dansers van Conny Janssen Danst nieuw werk te maken, dat in premiere gaat op 30 september 2023 en op tournee t/m medio november.

Over de maker
Patricia van Deutekom studeerde in 2005 af als danser aan ArtEZ te Arnhem. In de loop der jaren groeide Van Deutekom uit tot vaste danseres van gezelschap Jens van Daele | Burning Bridges, waar zij ook fungeerde als co-choreograaf en repetitor. Patricia gaf leiding aan het educatie team, verzorgde de artistieke inhoud en gaf de fysieke dansworkshops en masterclasses voor het gezelschap. In april 2021 richtte zij haar eigen gezelschap op, LAVA Collective, om met haar inspirerende visie en drive zelfstandig verder te gaan met het creëren van professionele (theater)dansvoorstellingen en het ontwikkelen van haar unieke stijl en artistieke signatuur als maker. Voor haar rol als danser in haar eigen voorstelling ‘La Despedia’ (2023, LAVA Collective) ontving Patricia een Zwaan nominatie voor meest indrukwekkende dansprestatie.

Over haar lessen en workshops
Naast haar werk als artistiek leider, choreograaf en danser is Patricia van Deutekom werkzaam als dansdocent en geeft les in hedendaagse dans, floorwork, conditie training, repertoire en partnerwerk aan verschillende nationale en internationale dansacademies/kunstopleidingen. Ook is ze jarenlang verbonden geweest als docent in het educatie team van Introdans en is ze momenteel als freelance docent betrokken bij het team van Talentontwikkeling en Educatie van het Nederlands Dans Theater én geeft ze lessen contemporary in HUIS Conny Janssen Danst.

Haar lessen en workshops zijn een fysieke hedendaagse danstraining. De inhoud concentreert zich op het gebruik van het lichaam in een zeer fysieke relatie met de vloer (en eventueel tot je partner). De belangrijkste factoren zijn het aanreiken en ontwikkelen van de principes, techniek en fiscaliteit van floorwork. Het omvat krachtige en technische aspecten en sequenties waaronder; in, uit en met de vloer, gericht op kwaliteit, dynamische verschillen, initiatie, prestatie en uithoudingsvermogen.

 

 

© Judith Zwikker
Jarenlang danste Patricia in het werk van Jens van Daele. Met haar compacte, energieke danstaal zoekt zij nu haar eigen weg als choreograaf aan het roer van LAVA Collective. Haar werk kenmerkt zich als ongepolijst en krachtig. De samenwerking met onze dansers, die andere artistieke informatie meebrengen dan haar eigen dansers, is een nieuw avontuur en - hopelijk - een verrijking voor allen! Conny Janssen (coach in DANSLOKAAL 11)

Te zien in

Unman

Patricia van Deutekom|De Parade Rotterdam, Den Haag & Utrecht

HOMME | étude des hommes & Unman

Patricia van Deutekom | LAVA Collective supported by Conny Janssen Danst

DANSLOKAAL 11

Rutkay Özpinar, Marta & Kim en Patricia van Deutekom|Theater tour