Makers in DANSLOKAAL 11: Marta & Kim

wo 14 sep 2022

Het Nederlands/Noorse duo Marta & Kim werd door Dansateliers geselecteerd om nieuw werk te creëren voor DANSLOKAAL 11. Ze combineren circus en dans in hun voorstellingen met een grote interesse in menselijke verbinding.

In dit talentontwikkelingsproject werken ze samen met Conny Janssen Danst stagiair-dansers Tommy Heeffer, Kenji van Nieuwenhuizen and Enorah Schwaar. We stelden Marta & Kim enkele vragen.

Wat betekent het voor jou om een van de choreografen van DANSLOKAAL te zijn?
Marta & Kim: Het is heel verheugd om binnen de structuren van een groot en gevestigd bedrijf te werken. Het is erg waardevol om de kans te hebben om je te concentreren op de geïsoleerde taak van het maken van het stuk. Nu kunnen we ons concentreren op het faciliteren van een goed proces voor de dansers tijdens de creatie, en krijgen we de kans om te experimenteren met hoe onze input en informatie zich vertaalt en manifesteert door middel van interpretatie. Het is in zekere zin een heel concrete opdracht en het plaatst ons in een meer faciliterende rol dan hoe wij gewoonlijk werken. Terwijl er tegelijkertijd ook veel zaken voor ons worden gefaciliteerd.

Repetitie voor DANSLOKAAL 11. © Pien Düthmann

Hoe is het om met de dansers van Conny Janssen Danst te werken?
Marta & Kim: We zijn gewend om met een combinatie van circus en dans te werken, dus we waren erg benieuwd hoe het zou zijn om met zulke zeer gespecialiseerde dansers te werken. Ze zijn super genereus, zetten zich echt in, en we zijn zo onder de indruk van hun vermogen om nieuwe dingen te leren. Terwijl ze toch aan details en lagen binnen dat materiaal kunnen werken. Het vraagt een hoge mate van kwetsbaarheid en moed om met je hoofd in het universum van iemand anders te duiken en tegelijkertijd jezelf te blijven en je eigen perspectief in te brengen. Deze jonge artiesten zijn niet alleen zeer bekwame dansers, het zijn volwassen en genereuze mensen.

Repetitie voor DANSLOKAAL 11. © Pien Düthmann

Kun je kort omschrijven wat mensen kunnen verwachten als ze jouw stuk in DANSLOKAAL bekijken?
Marta & Kim: We hopen dat mensen een live moment komen ervaren, en dat ze van de gelegenheid gebruik maken om een reis te maken met de dansers en in zichzelf. En voor iedereen die Rutger Zuydervelt (‘Machinefabriek’) en zijn composities kent, is misschien al duidelijk dat er iets moois te wachten staat. Hij speelt een grote rol met zijn soundtrack. We denken ook dat mensen wellicht ontroerd worden door de pure lichamelijkheid en interacties tussen de dansers. Wij in ieder geval wel!

Lees hier meer over het werk van Marta & Kim en hun bio.

DANSLOKAAL 11 op de Nederlandse Dansdagen
vr 29 & za 30 sep
Kumulus, Maastricht
TICKETS

DANSLOKAAL 11 in HUIS Conny Janssen Danst
do 5 okt t/m zo 15 okt
HUIS Conny Janssen Danst, Rotterdam
TICKETS

DANSLOKAAL 11 on tour
za 21 okt t/m zo 26 nov
In verschillende theaters in Nederland!
TICKETS

© Pien Düthmann
Dansers tijdens een repetitie voor DANSLOKAAL 11. © Pien Düthmann
Dansers tijdens een repetitie voor DANSLOKAAL 11. © Pien Düthmann

DANSLOKAAL 11

Rutkay Özpinar, Marta & Kim en Patricia van Deutekom|Theater tour

Lees meer

Meer nieuws

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst

12 nov ’23: Workshops Xanthe van Opstal (Gaga) & Uri Eugenio

15 okt ’23: Workshops Marta & Kim + Rutkay Özpinar