Marta & Kim (Dansateliers)

Marta & Kim

Choreografen DANSLOKAAL

Nationaliteit

Nederlands/Noors

Dansateliers, één van de creatieve partners in DANSLOKAAL, schoof choreografen duo Marta & Kim naar voren voor de 11e editie van dit talentontwikkelingsproject.

Marta en Kim vormen een Nederlands/Noors duo, dat circus en dans combineert. Ze verdiepen zich in menselijk contact, dat de basis vormt voor hun partnerwerk. Lichaamstaal is cultureel bepaald, en tegelijkertijd ook universeel. Hun verschillende achtergronden stellen Marta & Kim in staat om door een andere bril te kijken en te zoeken naar een universele betekenis in hun werk.

Marta en Kim zoeken naar eenvoudige fysieke metaforen en werken die uit, waarbij ze toegankelijke beelden creëren met oog voor detail. Ze spelen met schijnbaar onmogelijke figuren die tot de verbeelding spreken, terwijl ze de fragiliteit van het mens-zijn nooit uit het oog verliezen.

Marta Alstadsæter (Noorwegen, 1990) en Kim-Jomi Fischer (Nederland, 1985) werken sinds 2016 samen als performers en makers. Kim volgde de opleiding tot uitvoerend danser aan Codarts. Voordat hij met Marta ging samenwerken, danste hij onder andere bij DV8, Ann van den Broek, Ivan Perez, Panama Pictures en Arch8. Marta Alstadsæter (Noorwegen, 1990) studeerde in 2016 af aan de circusopleiding van Codarts.

Sinds 2017 werkt het duo onder de vleugels van Dansateliers in Rotterdam. Daarnaast werken ze samen met Dansearena Nord en het Arctic Arts Festival, waardoor ze sterke banden met Noorwegen hebben.

Hun voorstelling ENGEL won de BNG Bank Dansprijs in 2018 en werd geselecteerd voor het prestigieuze festival Aerowaves twenty19. De voorstelling speelde wereldwijd al meer dan zeventig keer. In 2019 werden Marta & Kim genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2019. Samen met partners Festival Circolo en Dansateliers kregen ze een Nieuwe Makersregeling toegekend voor de periode 2020-2022. Marta en Kim zijn associate artists van Dansateliers.

Wil je meer weten over Marta en Kim? Bezoek dan hun website: www.martaandkim.com

 

In het werk van Marta & Kim staat de eerlijke beweging van het lichaam centraal: gewicht, balans, beschikbaarheid. Daarmee weten zij poëtische beelden te creëren die bevragen hoe wij met elkaar samenleven. Ze brengen een spannende mix van dans- en circustechnieken die hun bewegingstaal nieuwe ruimtes laat ontdekken.' Lisa Reinheimer, Directeur Dansateliers
Photo: Janne-Pekka Manninen.