Photo: Salih Kilic

SOMA

Zino Schat|Vondelpark & De Parade

30 aug - 3 sep 2023

In Soma – één van de drie DANSLOKAAL bijdrages uit 2022 – smelt hiphopchoreograaf Zino Schat technieken uit de urban en hedendaagse dans samen tot een dansportret voor vier mannen, over mannelijkheid, vriendschap en samenzijn in al zijn complexe facetten.

Hoe om te gaan met het verwachtingspatroon vanuit de maatschappij? Soma gaat over mannen die dealen met een wereld waarin toxic masculinity overheerst. De samenleving heeft voor hen een duidelijk keurslijf: mannelijkheid staat voor dominant, assertief en hard. We zien hoe het heersende idee van masculiniteit invloed heeft op de ontplooiing van het individu. Hoe verhoud je je als man tot de ander en hoe blijf je dicht bij jezelf? Is er ruimte voor gevoelens en kwetsbaarheid?

Achtergrond
In het jaarlijks terugkerende DANSLOKAAL geeft Conny Janssen Danst in samenwerking met partners uit de danswereld ruim baan aan beginnende dansmakers. De muzikale hiphopchoreograaf Zino Schat (33), oprichter van Fractal Collective en voor DANSLOKAAL naar voren geschoven door Korzo – kreeg in de editie van 2022 de kans in samenwerking met de professionele dansers van het Rotterdamse gezelschap deze nieuwe choreografie te ontwikkelen. Na het succesvolle DANSLOKAAL debuut, duikt SOMA tijdens de zomerfestivals in 2023 nog regelmatig op!

 

Bij bepaalde combinaties is het bijna mogelijk om de tekst te horen, zo betekenisvol is het dansidioom uitgewerkt en zo innerlijk betrokken voeren de dansers deze choreografie uit. Theaterkrant.nl
Photo: Salih Kilic
Foto: Salih Kiliç

Over de maker: Zino Schat
Zino Schat (Amsterdam, 1989) is choreograaf, sound designer en creatief directeur van Fractal. Voordat hij zijn eigen theatervoorstellingen ontwikkelde, gaf hij jarenlang muziekles en toerde hij de wereld over met zowel theatervoorstellingen als straatoptredens, o.a. voor koningin Maxima en president Obama. Zijn theatercarrière begon als performer bij dansgezelschap AYA en Solid Ground Movement.

Als maker werkte Schat samen met De Nationale Opera en het Nederlands Blazers Ensemble. In 2022 maakte hij namens productiehuis Korzo – dat Fractal ondersteunt in een 4-jarig makerstraject – de voorstelling Soma voor vier dansers van Conny Janssen Danst. Door gebruik te maken van complementaire technieken, verhalen te vertellen en emoties over te brengen, overbrugt hij in zijn choreografieën de kloof tussen hedendaagse en urban dans.
www.zino-schat.com

Echt hecht is het mannenkwartet dat Danslokaal 10 afsluit. In Soma (…) gaan hoekige kraaienpoten over in sierlijke kraanvogelmotoriek en priemen vingers naar elkaar op stampende volksdansvoeten. De Volkskrant

Trailer

SOMA

Credits

Choreograaf

Zino Schat (Korzo)

Dansers

Alfonso López González Michele Simi Mattia Trematerra Carmine Vigliotti

Muziek

Ryoii Ikeada Nils Frahm Murcof Frank Bretschneider

Assistent choreograaf

Barbara Minacori

Dramaturg

Mike van Alfen