Monument Martijn Kappers: Touch me gently and I will follow

wo 10 jun 2020

Martijn Kappers – al sinds 2002 bij Conny Janssen Danst – over de solo die hij maakte voor Monuments in Solitude.
Foto: © Andreas Terlaak

Touch me gently and I will follow

Door de hectiek en het grote aanbod aan afleiding is het tegenwoordig gemakkelijk om voorbij te gaan aan onze innerlijke wereld. We focussen op alles om ons heen en op de toekomst. Ondertussen kan dat onszelf uithollen. Liggen onze beperkingen er vooral in hoe we met onszelf omgaan?
Ik wil in deze solo omarmen dat het leven soms zwaar is en dat we kwetsbaar zijn. Door de situatie voelde ik heel sterk dat je lichaam en je geest meer de beperkende factoren zijn dan een lockdown. Door het omarmen hiervan kunnen we wellicht verder groeien.

Muziek:
Nick Cave – Magneto
Nick Cave – Skeleton tree

Scène uit Touch me gently and I will follow van Martijn Kappers. Foto: © Andreas Terlaak

Martijn over het proces:
Het idee van Conny om deze situatie aan te grijpen voor het maken van persoonlijke solo’s die uiting geven aan onze ervaringen in deze periode, heeft geleid tot één van de meest leerzame periodes in mijn leven. Uiteraard in combinatie met de crisis die ons ook dwingt ons leven te herevalueren. De tijd in de studio gaf mij de ruimte om te onderzoeken hoe ik met mijzelf omga. Wat zijn mijn beperkingen, de patronen waarin ik vast zit? Ben ik te streng voor mijzelf? Maar vooral: waaraan wil ik uiting geven?
Uiteindelijk is het materiaal vooral ontstaan door uitdrukking te geven aan een sterk gevoel dat in mij lag. Ik merk dat ik door het proces verder ben gegroeid en geniet ervan dat ik de solo eraan overgehouden heb. Hierdoor kan ik teruggaan naar dat gevoel, maar nu zonder dat het mij controleert.

Van 23 t/m 27 juni 2021 is Monuments in Solitude te zien in het festival KAAPSE ZOMER. Kijk hier voor info & tickets.

Touch me gently and I will follow was van 11 t/m 28 juni 2020 te zien als onderdeel van het soloprogramma Monuments in Solitude in Huis Conny Janssen Danst.
Wegens een grote behoefte aan live dans zijn er voorstellingen bijgeboekt in het Amsterdamse Bostheater (27-30 aug), Toneelschuur Haarlem (8 sep) en Theater Rotterdam (9-11 okt).

Scène uit Touch me gently and I will follow van Martijn Kappers. Foto: Andreas Terlaak|Scène uit Touch me gently and I will follow van Martijn Kappers. Foto: Andreas Terlaak

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst