Maker in DANSLOKAAL 11: Rutkay Özpinar

wo 14 sep 2022

In de zevende editie was hij al één van de choreografen die nieuw werk maakte met de dansers van Conny Janssen Danst: vier jaar later schuift Korzo choreograaf Rutkay Özpinar opnieuw naar voren in DANSLOKAAL 11. Dit keer gaat hij aan de slag met dansers Michele Simi en Hinako Yukimoto (stage). We stelden hem enkele vragen over zijn creatieproces.

Wat betekent het voor jou om één van de choreografen te zijn in DANSLOKAAL?
Rutkay: Het is een groot plezier om onderdeel te zijn van DANSLOKAAL, omdat dit programma choreografen de ruimte en vrijheid biedt om hun artistieke visie tot leven te brengen en dit door het hele land mag tonen.

Repetitie voor DANSLOKAAL 11 © Pien Düthmann

Hoe is het om te werken met de dansers van Conny Janssen Danst?
Rutkay: Voor mijn nieuwe creatie werk ik samen met Michele Simi en Hinako Yukimoto. Twee prachtige dansers met ieder een sterke identiteit. Ze zijn erg creatief en werken vol overgave. Ze inspireren mij enorm waardoor er hele mooie momenten ontstaan die van grote waarde zijn voor de creatie. Mijn bewegingstaal en methode zijn erg specifiek en vergen tijd om onder de knie te krijgen. Het is indrukwekkend om te zien hoe snel zij in mijn wereld terecht komen!

Repetitie voor DANSLOKAAL 11 © Pien Düthmann

Kun je vertellen wat het publiek kan verwachten als ze jouw werk zien in DANSLOKAAL?
Rutkay: Mijn bewegingstaal is eigen en gevormd door diverse elementen uit moderne dans, klassiek ballet, hip-hop en Turkse Volksdans. Dit zal dan ook zichtbaar zijn in het eindresultaat. Ik raak geïnspireerd door de cadans die wordt veroorzaakt door muziek. Als onderwerp werk ik vanuit de essentie van ons bestaan als mens die geen rust kan vinden in deze wereld. Dit abstraheer ik binnen mijn werk waardoor het open staat voor interpretatie en iedereen de voorstelling op zijn/haar/x eigen manier kan beleven. In deze voorstelling bevinden twee dansers zich in een ruimte die zich laten verleiden door spanning en daarmee proberen om te gaan. Geïnspireerd door abrupte stemmingswisselen van de mens duiken ze een andere wereld in waar onverklaarbare dingen in gebeuren.

Lees hier meer over het werk van Rutkay Özpinar en zijn bio.

DANSLOKAAL 11 op de Nederlandse Dansdagen
vr 29 & za 30 sep
Kumulus, Maastricht
TICKETS

DANSLOKAAL 11 in HUIS Conny Janssen Danst
do 5 okt t/m zo 15 okt
HUIS Conny Janssen Danst, Rotterdam
TICKETS

DANSLOKAAL 11 on tour
za 21 okt t/m zo 26 nov
In verschillende theaters in Nederland!
TICKETS

https://www.connyjanssendanst.nl/gezelschap/team/rutkay-ozpinar-danslokaal11/
https://www.connyjanssendanst.nl/gezelschap/team/rutkay-ozpinar-danslokaal11/
Repetitie voor DANSLOKAAL 11 © Pien Düthmann

DANSLOKAAL 11

Rutkay Özpinar, Marta & Kim en Patricia van Deutekom|Theater tour

Lees meer

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst