Rutkay Özpinar (Korzo)

Rutkay Özpinar (Korzo)

Choreograaf DANSLOKAAL

Nationaliteit

Turks/Nederlands

Nadat hij in 2019 al betrokken was als maker in DANSLOKAAL 7 geeft Korzo, één van de creatieve partners, choreograaf Rutkay Özpinar in 2023 opnieuw de kans om werk te maken voor en met de dansers van Conny Janssen Danst voor de 11e editie van dit talentontwikkelingsproject.

Rutkay Özpinar (1991) is een Turks/Nederlandse choreograaf en danser. Hij is o.a. huis-choreograaf bij Korzo in Den Haag. In 2019 begon Rutkay een onderzoek gericht op Turkse volksdans en zijn doel was om zijn bewegingstaal erdoor te laten beïnvloeden. Hij vond zijn authenticiteit waarbij de diverse kleuren van klassiek ballet, moderne dans, hip-hop en Turkse volksdans samen een nieuw spectrum vormden. Rutkay raakt geïnspireerd door de essentie van ons bestaan die worstelt om rust te vinden in deze wereld. Laat het eenzaamheid zijn, hedonisme of de structuur waarin we leven. Er ligt altijd een bepaalde rusteloosheid binnen de mens die hem inspireert om met dit soort onderwerpen te creëren. In plaats van meer focus te hebben op het letterlijk uiten van deze onderwerpen laat Rutkay de cadans van het menselijke lichaam vormen creëren om deze gevoelens te uiten.
Je eigen bewegingstaal ontwikkelen en overdragen is makkelijker gezegd dan gedaan, en vereist veel verbeeldingskracht, geduld en vastberadenheid. Het is prachtig om te zien hoe Rutkay deze uitdaging met enorme passie en nieuwsgierigheid aangaat. Zijn authenticiteit vindt hij in een spectrum van klassiek ballet, moderne dans, hip-hop én Turkse volksdans. Ik ben benieuwd wat zijn bevindingen hem gaan brengen. Anouk van Dijk, Mentor Korzo
©Phillippe Vogelenzang

Lees meer over Rutkay via de

website van Korzo