Live in INSIDE OUT: iET

do 20 nov 2014

Voor de voorstelling INSIDE OUT stelde Conny Janssen een verrassend muzikaal gezelschap samen. In dit interview (uit 2015) stellen we iET graag voor. De Rotterdamse singer songwriter componeert samen met Budy Mokoginta, Thierry Castel en Keimpke Zigterman de muziek voor hernieuwde versie van INSIDE OUT, en speelt deze live in de voorstelling.

Waar kennen we je van of kunnen we je van kennen?
Van mijn uitgebrachte muziek, the Kitchen Recordings deel 1 en 2 of mijn recente albums getiteld “So Unreal” en “Clarity”. Ik zing, speel gitaar, bugel en trompet.

Hoe ben je in contact gekomen met Conny Janssen?
‘Ik volg Conny al een paar jaar. Een van de muzikanten waar ik al heel lang mee werk en tevens goede vriend Neels Smeekens (componeerde muziek voor RUIS, red.) heeft mij in contact gebracht met haar werk.
Hij gaf Conny ook mijn eerste twee albums dus we waren van elkaars bestaan op de hoogte. Ik ben een grote fan van Conny en heb haar vorig jaar benaderd om samen te werken aan de presentatie van mijn album So Unreal. Het is toen vanwege drukte van Conny’s kant niet gelukt om samen te werken maar ik had haar wel mijn nieuwe album gestuurd. Een paar maanden later vroeg ze mij en Budy (mij vaste muzikale partner) om een optreden te verzorgen na de locatievoorstelling MIRROR MIRROR. Dit was ontzettend leuk om te doen en natuurlijk hebben we ook de voorstelling gezien. Ik was gewoon totaal omver geblazen, zo ontzettend mooi en intens. Stiekem hoopte ik al dat ze mij zou vragen voor haar nieuwe voorstelling. Een droom voor mij die uitkomt dus!’

Heb je ooit eerder muziek geschreven voor een theatervoorstelling?
‘Nee maar omdat mijn muziek erg filmisch van nature is, is dit op mijn lijf geschreven. Ik hou erg van improviseren en het creëren van verschillende sferen. Ik zie daarbij ook altijd beeld. Mijn teksten zijn vrij abstract en bijna nooit letterlijk. Soms gaan mijn teksten alleen over een enkele beweging of een woord dat mij een bepaald gevoel geeft.’

Het muzikale gezelschap voor INSIDE OUT is speciaal voor deze voorstelling samengesteld. Je schrijft voor het eerst muziek met Sietse van Gorkom en Jonas Pap en voert deze straks tijdens de voorstelling ook samen uit op het toneel. Hoe is het om met hen te werken?
‘Echt heel erg leuk. Met Budy werk ik al zo’n 14 jaar, we schrijven en produceren samen en we spelen live ook altijd met elkaar dus dat is voor mij erg vertrouwd.
Jonas en Sietse kende ik van naam en vanuit de muziek scene. We hadden elkaar ook wel eens kort ontmoet op een festival. Vanaf het begin was er een klik en dat is echt heel belangrijk voor het creëren en samen spelen. Vanaf onze eerste ontmoeting in de studio, waar Conny ook bij was, ontstonden er meteen ideeën en muzikale sferen. Dat is toch altijd even afwachten want het is echt essentieel dat die muzikale klik er is. Daarnaast hebben we onderling erg veel lol met elkaar!’

Hoe ontstaat de muziek voor INSIDE OUT? Schrijven jullie uitsluitend nieuwe muziek of werken jullie ook met bestaande composities? En hoe gaat dat dan?
‘Van alles wat eigenlijk. We gebruiken soms een flard of een thema van een van mijn bestaande liedjes en borduren daarop voort. Of we beginnen helemaal met niets en een van ons zet een bepaalde melodie in en daar bouwen we dan verder mee.
Ook leveren we allemaal los van elkaar ideetjes aan en werken die dan verder uit in de studio. Zo ontstaan er dus vele ruwe schetsen waar Conny dan weer mee kan werken en vanuit daar ontstaat langzaam een vorm en een structuur. Alles is nog mogelijk en ligt open. Soms is er alleen maar een woord wat zich blijft herhalen, een ritme of een melodielijn. Het is als een muzikale puzzel die langzaam gelegd word.’

Wat kan het publiek van jullie verwachten wanneer ze naar INSIDE OUT komen?
‘Een intense sfeer, slingerend van de ene naar de andere emotie. Soms helder en licht, soms donker en zwaar, dan weer scherp en dan weer wazig. Soms even heel duidelijk met een structuur en dan weer opgaand in het geheel.’

iET werkt momenteel samen met Budy Mokoginta, Jonas Pap en Pieter de Graaf aan de muziek voor INSIDE OUT. Van 30 januari t/m 16 mei 2015 hoor je haar live op het toneel, tijdens de 49 voorstellingen die de voorstellingstournee telt.

Lees hier de biografie van iET
Lees hier meer over INSIDE OUT en bekijk de speellijst voor een theater in de buurt.

||||

Gerelateerd

iET

medewerker

Lees meer

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst