Dit was 2019…

vr 20 dec 2019

De hoogtepunten voor Conny Janssen Danst in 2019? Dat zijn er te veel om op te noemen! Toch blikken we graag terug op dit prachtige jaar, met als stip op 1: de Gouden Zwaan voor Conny Janssen, op de voet gevolgd door het nieuwe Huis Conny Janssen Danst dat we na keihard werken en veel steun van onze achterban mochten betreden op Katendrecht. Maar er was meer, veel meer.
Foto boven: Scene uit BROOS © Andreas Terlaak

2019 was het jaar van…


…BROOS!
De voorstelling – misschien wel het meest persoonlijke werk voor Conny Janssen – kon rekenen op ruim 22.000 bezoekers in 47 theaters. In 34 theaters luisterden bezoekers naar een verdiepende inleiding, bijvoorbeeld met filosoof Awee Prins. Tijdens 11 workshops maakten dansstudenten, amateurs en zelfs vluchtelingen kennis met de danstaal uit BROOS, aangeleerd door de bevlogen dansers van ons gezelschap! Maar bovenal was het de voorstelling, met live muziek van Maartje Teussink, die zoveel mensen raakte, de jonge lijven die al dansend oud werden en zo de kwetsbaarheid van het leven in verschillende levensstadia toonden.
——


…GULHEID
Iedereen bouwde mee met Conny Janssen Danst
Eind januari gaven jullie massaal gehoor aan onze oproep ‘Bouw mee met Conny Janssen Danst’ en konden we een maand later rekenen op in totaal €39.283,- van gulle gevers voor de realisatie van de nieuwe studio’s op Katendrecht. En dat naast de al toegezegde steun van vele fondsen. Steunde jij ook? Dank, véél dank voor al het vertrouwen. Die studio’s zijn er nu, en ze zijn fantastisch!
——

Jong en oud ontmoeten elkaar in een speciale versie van BROOS, gepresenteerd in Theater Rotterdam

…DELEN
Voor jong & oud: Workshops, dansmaaktool, choreografietrajecten
Conny Janssen Danste met, voor en door iedereen. Van groep 3 leerlingen van OBS de Wilgenstam tot dansamateurs – kinderen én ouderen – die elkaar ontmoetten in een eigen versie van BROOS. Dankzij de fijne samenwerking met SKVR, KCR en Jeugdtheater Hofplein dansten en zagen Rotterdammers – jong en oud – Conny’s repertoire. Maar ook buiten de stadsgrenzen, van Dansstudio Dentro in Alkmaar tot Zwolle, werd het werk gedeeld. En voor het voortgezet onderwijs werd de Dansmaaktool ontwikkeld, waarmee leerlingen hun eigen dansvoorstelling kunnen maken.
——

…JONGE MAKERS
Talentontwikkeling leverde dit jaar 4 premières op
Jonge choreografen tonen amuserende danstaal in Danslokaal 7” schreef de Volkskrant in september. Aan het begin van het seizoen repeteerden er drie nieuwe, jonge makers in onze studio voor nieuw werk in DANSLOKAAL 7, het talentontwikkelingsproject i.s.m. Korzo en Dansateliers. In totaal zagen meer dan 1600 bezoekers het werk van jonge makers Jason Mabana (Conny Janssen Danst), Rutkay Ozpinar (Korzo) en Joseph Simon (Dansateliers) in de oude studio van Conny Janssen Danst en in het theater. Maar er was meer jong choreografietalent: Davide Bellotta maakte nieuw werk “Fratello | Sorella” met drie jonge dansers van Conny Janssen Danst, te zien op ss Rotterdam tijdens de Rotterdamse Dakendagen, in het Vondelpark en zelfs in St. Petersburg!
——

…AFSCHEID
Na 18 jaar vertrek uit Rotterdam-West
Verhuizen betekende ook: afscheid nemen van het gebouw aan de ’s-Gravendijkwal in Rotterdam-West! Een bijzondere plek vol met herinneringen. Er is 18 jaar gerepeteerd. Er gingen met drie edities Brand New en zeven edities DANSLOKAAL maar liefst dertig nieuwe choregrafieën van jonge makers in première. De grote locatieprojecten werden er bedacht en uitgewerkt. En we hadden er met onze collega’s van Dansateliers zulke fijne buren! Met een openbare repetitie namen we met onze Vrienden en crowdfunders afscheid van de oude studio. En OPEN Rotterdam TV liep in aflevering 1 van het vierluik Conny Janssen Danst naar de Kaap nog een rondje door de oude HBS met Conny Janssen.
——

De zeven jonge dansers na de Russisch-Rotterdamse Dansontmoeting. Foto: Salih Kiliç

…INTERNATIONLAE UITWISSELING
Talenten ontmoetten elkaar in Rotterdam en Sint Petersburg
In het kader van ‘Samen School Maken’ is er veel culturele creativiteit, kennis en ervaring uitgewisseld tussen zustersteden Rotterdam en Sint Petersburg in Rusland. Namens Conny Janssen Danst reisde Davide Bellotta met drie jonge dansers naar Rusland om daar met dansers van Kannon Dance aan de slag te gaan, van elkaar te leren en samen nieuw werk te ontwikkelen. Vervolgens ontvingen we de Russische dansers een week lang in onze studio’s. Het resultaat? Naast veel plezier, kennis, ervaringen en inspiratie, een bijzondere voorstelling in een uitverkochte Krijn Boon studio in Theater Rotterdam.
——

De makers van Not A Factory in hun werkplaats in Griekenland

… CREATIEVE SAMENWERKING
Dans ter inspiratie van muziek, fotografie, film, shirts, illustraties en meer
Not a Factory maakte in Griekenland T-Shirts voor onze shop, Maartje Teussink componeerde een soundtrack bij BROOS, uitgebracht op CD en SpotifyAndreas Terlaak, Raymond de Vries,  Edgar Wetzel, Salih Kiliç en Rob Hogeslag maakten prachtige foto’s van voorstellingen en activiteiten, ontwerpbureau ZEE verzorgde de grafische ontwerpen in Conny Janssen Danst stijl, Caroline Ellerbeck &Rémon Mulder maakten illustraties en Davide Bellotta legde de voorstellingen vast in bewegend beeld in prachtige videotrailers.
——

…PRIJZEN!
Oscar van de dans’ voor Conny Janssen
De Nederlandse Dansdagen 2019 werd voor Conny Janssen Danst een gedenkwaardig weekend Maastricht. Conny Janssen kreeg een prachtige erkenning voor 27 jaar keihard werken: een Gouden Zwaan, uitgereikt door Minister Ingrid van Engelshoven van OCW. Danseres Adi Amit was genomineerd voor de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie met haar rol in BROOS. En er was meer: de hele maand oktober toonde Theater aan het Vrijthof hoogtepunten uit 27 jaar Conny Janssen Danst in het “Conny Janssen Danst museum”. Een expositie met fotografie, video en decormaquettes.
——


…KIEM
Tournee pas net begonnen
KIEM offers one of the most striking opening scenes of the season’ schrijft movementexposed.com. De Volkskrant deelde vier sterren uit en NRC Handelsblad roemt in KIEM de ‘prachtig vloeiende duetten waarin als altijd Janssens vermogen schittert om warme emotionaliteit naar inventieve dans te vertalen.’ En de tournee is nog maar net van start! De negen dansers in KIEM met eigen ogen zien in hun gevecht om te ontsnappen aan dat wat ze tegenhoudt? En de soundtrack horen die Budy Mokoginta en Mark Schilders daarbij componeerden en live spelen? Dat weer in 2020! Vanaf 5 januari zijn ze terug in het theater, en toeren nog t/m 15 maart 2020.
——


In de 600e aflevering van Moois TV blikte programmamaker Christiaan
van Schermbeek vanuit het nieuwe Huis Conny Janssen Danst terug en vooruit

… & VOORUITGANG!
Een splinternieuw Huis met volop kansen
Op de Kaap, in het architectonisch indrukwekkende Fenix 1, konden we na jaren van onzekerheid, besluitvorming en verbouwen in oktober dan echt starten in en met Huis Conny Janssen Danst! Een begin van ons huis voor de dans, waar we – naast voorstellingen maken – nóg meer kansen bieden voor jong talent, een waardevolle speler willen zijn in de wijk en staan te popelen om samen te werken met al die prachtige culturele en onderwijsinstellingen op Zuid. Een prachtig uitgangspunt om het jaar 2020 én de jaren daarna vol vertrouwen in te gaan!

Conny Janssen Danst
Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç||Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç|Foto: Salih Kiliç

Meer nieuws

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst

12 nov ’23: Workshops Xanthe van Opstal (Gaga) & Uri Eugenio

15 okt ’23: Workshops Marta & Kim + Rutkay Özpinar