Foto: Salih Kilic

Debussy’s Dream

Remy Tilburg|De Parade

30 aug - 3 sep 2023

In Debussy’s Dream  – één van de drie DANSLOKAAL bijdrages uit 2022 – neemt danser, dansmaker en fotograaf Remy Tilburg ons mee in de fictieve gedachteschetsen en nachtmerries van Claude Debussy. Drie vrouwelijke dansers voeren de voor Remy Tilburg zo kenmerkende gefragmenteerde danstechniek uit. Gezichten bedekt met zilveren kralen en opvallende lichteffecten in uitgesproken kleuren maken van Debussy’s Dream een dromerige danstrip met hier en daar een knipoog. 

De dansers komen als personages tot leven en bewegen ritmisch articulerend in de ruimte, zoekend naar een bestaan waarin vrijheid zegeviert en ruimte is voor eigen identiteit. Zoals scheikundige processen van smaak, kleur en textuur zich in de keuken manifesteren tot een smakelijk gerecht, wordt in Debussy’s Dream beweging gemanipuleerd tot dans. De droomwereld toont een receptuur waarin de reizende lichamen nieuwe vormen van beweging introduceren.

…de galactische choreografie intrigeert en wordt sterk uitgevoerd.. De Volkskrant
Foto: Salih Kilic

Achtergrond
In het jaarlijks terugkerende DANSLOKAAL geeft Conny Janssen Danst in samenwerking met partners uit de danswereld ruim baan aan beginnende dansmakers. Danser, dansmaker en fotograaf Remy Tilburg – mede oprichter van IID en sinds 2014 als danser werkzaam bij Conny Janssen Danst – kreeg in de editie van 2022 de kans in samenwerking met de professionele dansers van het Rotterdamse gezelschap een nieuwe choreografie te ontwikkelen.

Trailer

Debussy's Dream

Over de maker: Remy Tilburg
Remy Tilburg (1989) is danser, choreograaf, model en fotograaf. In 2015 studeerde hij af in Urban Contemporary (JMD) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Met zijn hiphop achtergrond was hij al tijdens zijn studie te zien in verschillende dansprogramma’s op televisie. Sinds 2014 danst Remy bij Conny Janssen Danst, waar hij zich heeft ontwikkeld tot een gezichtsbepalende danser van het gezelschap. In 2021 won hij met Emma Evelein de NDT Partner Award tijdens de RIDCC voor hun duet Fifty-one/fourty-nine. In hetzelfde jaar kreeg hij de Aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds ’79 voor zijn solo Cotton Mind, die hij creëerde voor de solovoorstelling Monuments in Solitude van Conny Janssen Danst.

Later volgden choreografieprojecten met studenten van Fontys en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en choreografeert hij muziekvideo’s voor artiesten, zoals voor Eurovisie Songfestival deelnemer Jeangu Macrooy. Daarnaast zette Remy met zijn partner Robin Kroes een choreografieprogramma op: onder de naam IID leggen zij in workshops en intensives de focus op de ontwikkeling van een eigenheid en identiteit in dans.

Credits

Choreograaf

Remy Tilburg

Dansers

Pommelien Van Hees Yanaika Holle Maud Huizing

Muziek

Dennis Russel Davies Performs Philip Glass Mozart Moses Sumney DJ Tunes Bruce Almighty Stan Getz

Kostuumontwerp

Bregje van Balen Remy Tilburg

Lichtontwerp

Remko van Wely