Schouders eronder: Solo in de studio

di 14 apr 2020

Na de tegenslag van geannuleerde evenementen en daarmee een flinke wijziging in (repetitie)planningen en ons zomerprogramma, hebben we met zowel de kantoormedewerkers als de dansers geprobeerd een positieve draai te geven aan deze urgente situatie. Want we zijn gelukkig allemaal gezond! Én dankbaar voor het feit dat iedereen de positiviteit heeft gevonden en aan het werk kan blijven voor het gezelschap, de dans en ons publiek.

Aangepast trainingsprogramma dansers
Een van de wijzigingen betreft het werk van de dansers. Een danserslichaam is niet gemaakt voor thuis-isolatie. Het moet en wil bewegen en dan liefst samen en in contact met andere dansers. En dat kan nu niet onder de meest ideale omstandigheden. Maar wat kan nog wel? Die prachtige studio’s in ons nieuwe Huis Conny Janssen Danst staan sinds vorige week niet meer leeg. Conny Janssen heeft een speciaal trainingsprogramma voor de dansers opgesteld, waarin zij individueel in de studio en/of thuis op afstand dagelijks een gezamenlijke warming-up sessie doen.

Danser Martijn Kappers tijdens een online meeting met Conny Janssen en de andere dansers

Monuments in solitude: een artistiek experiment
Vervolgens gaan de dansers ieder in blokken van drie uur aan de slag. Zij stellen zichzelf, alleen in de studio, de vraag wat deze sociale lockdown met hen doet. Ze onderzoeken hoe deze urgente situatie hen beïnvloedt en verwerken hun ervaringen in persoonlijke solo’s. Een artistiek experiment in ontwikkeling: ‘Monuments in solitude’ [werktitel]. We hopen de resultaten in gezondere tijden en onder betere omstandigheden te kunnen delen met ons publiek. Hoe precies, dat weten we nog niet en hangt van veel factoren af.
(Toevoeging 28 mei 2020: Inmiddels is bekend dat vanaf 1 juni theaterzalen weer open mogen voor 30 bezoekers. En dus presenteert Conny Janssen Danst vanaf 11 juni Monuments in Solitude in eigen huis. Klik hier voor meer (ticket)informatie)

Het gezelschap hier is [voor enkele dansers] hun familie waar ze veel tijd mee doorbrengen. Als dat niet meer mag, kan het erg eenzaam worden.
Lees hier een interview in Algemeen Dagblad met Conny Janssen over dit solo-project

‘Als je helemaal alleen bent, waarom zou je dan nog dansen?’, vraagt Remy Tilburg zich af in onderstaand item dat omroep Open Rotterdam maakte:

Danser Martijn Kappers werkt alleen in de studio aan het solo-project 'Monuments in solitude'|Danser Martijn Kappers werkt alleen in de studio aan het solo-project 'Monuments in solitude'|Interview in Algemeen Dagblad
14 april 2020

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst