Monument Remy Tilburg: Cotton Mind

wo 10 jun 2020

De 31-jarige danser Remy Tilburg over de solo die hij maakte voor Monuments in Solitude.
Foto: © Andreas Terlaak

Cotton Mind
Ik wil de reis die ik maak blijven beleven en zoeken binnen een besloten vorm. In dit geval choreografie. Ik moest zomaar denken aan katoen.
Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken.
Het mooie aspect vind ik de constante groei van een harde kleine zaad naar een zacht textiel dat weer wordt gebruikt voor vele doeleinden. Het is vrij en kan vele kanten op.
Dit wil ik graag blijven zoeken met mijn lijf.

Mijn lichaam…
Een instrument dat zich ontwikkelt in de ruimte
Creëert instrumentale vormen
Zweetdruppels vormen tranen tot harmonie
Ritmisch op mijn huid.
Het vinden van het zoeken is door mij besloten te falen.
Om de noodzaak te voelen te blijven zoeken.

Ik bouw een ‘monument’
dat slijt door lucht en verbonden zal zijn tot
Mijn hemelen en jouw aarde

Muziek:
Claude Debussy – Clair de Lune
Senking – Mist

Scène uit Cotton Mind van Remy Tilburg. Foto: © Andreas Terlaak

Remy over het proces:
‘Ik vind het niet beangstigend om alleen te zijn en heb dus ook geen moeite met alleen te werken. Ik vind rust en stilte enorm inspirerend. Zo kan ik helder naar mijn gedachten en gevoelens luisteren.
Mijn repetities deelde ik op in drie fases. Allereerst maakte ik mijn lichaam fysiek sterker door warm te worden en kracht- en strekoefeningen te doen. Daarna volgde het onderzoek en creëerde ik zonder te oordelen wat wel of niet goed voelde. Het laatste uur concentreerde ik me op het improviseren.

We kregen de ruimte om echt te onderzoeken, los te laten en weer opnieuw te onderzoeken. Maar er was zoveel tijd dat ik daarin ook kon verdwalen. De eerste dagen alleen in de studio waren het meest desoriënterend. Er waren dagen bij waarop ik volledig inspiratieloos raakte, maar ik kon dit gelukkig al snel omarmen als onderdeel van mijn proces.
Ik begon daarop mijn gedachten te verzamelen in woorden waaruit teksten ontstonden die ritmisch en misschien zelfs poëtisch kleurden. Met behulp van de coaching van Conny en Erik kon ik de essentie uit die teksten halen. Kaders creëren om tot een kern te komen en dat vervolgens weer vertalen naar een woordeloze, fysieke kracht. Ik heb leren voelen en rekenen op mijn intuïtie en keuzes.

Onderweg ben ik nieuwe fundamenten en elementen tegengekomen die ik kan gebruiken als waren het ingrediënten voor een recept dat ik al ken. Het levert mogelijkheden op voor hoe ik soms uit en in mijzelf kan treden om artistieke raakvlakken af te tasten. Een nuttig gereedschap binnen mijn vak.’

Van 23 t/m 27 juni 2021 is Monuments in Solitude te zien in het festival KAAPSE ZOMER. Kijk hier voor info & tickets.

Cotton Mind was van 11 t/m 28 juni 2020 te zien als onderdeel van het soloprogramma Monuments in Solitude in Huis Conny Janssen Danst.
Wegens een grote behoefte aan live dans zijn er voorstellingen bijgeboekt in het Amsterdamse Bostheater (27-30 aug), Toneelschuur Haarlem (8 sep) en Theater Rotterdam (9-11 okt).

Scène uit Cotton Mind van Remy Tilburg. Foto: Andreas Terlaak|Scène uit Cotton Mind van Remy Tilburg. Foto: Andreas Terlaak|Scène uit Cotton Mind van Remy Tilburg. Foto: Andreas Terlaak

Gerelateerd

Remy Tilburg

medewerker

Lees meer

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst