Maker in DANSLOKAAL 4: Michiel de Regt

vr 2 sep 2016

In de vierde editie van DANSLOKAAL, nodigt Conny Janssen Danst niet alleen de choreografen uit. Voor het eerst sinds de start van dit talentontwikkelingstraject, gaat dit jaar een theatermaker aan de slag met de dansers. Regisseur Michiel de Regt onderzoekt de fysieke kant van zijn werk met dansers Mariko Shimoda en Martijn Kappers.
Foto: Ben van Duin

We stelden hem een aantal vragen over DANSLOKAAL.

Je bent 1 van de makers in DANSLOKAAL 4. Wat betekent dat voor je?
Michiel: DANSLOKAAL geeft mij de kans om in alle vrijheid te onderzoeken wat dans voor mij betekent en hoe het van invloed kan zijn op mijn werk. De toenemende precisie in de vormtaal van mijn theaterwerk leidde me naar een samenwerking met choreograaf Iván Perez (Korzo) waarmee ik ‘Wachten op de Barbaren’ maakte. (Nog te zien op de Nederlandse Dansdagen 2016)

Hoe is het om met de dansers van Conny Janssen Danst te werken?
Michiel: ‘In DANSLOKAAL werk ik voor het eerst zelfstandig als ‘choreograaf’. De dansers zijn zeer talentvol en open en ik leer veel van hen. We zijn allemaal gespecialiseerd in het vertellen van een verhaal, op een vloer, aan een publiek. In het maakproces spreken we echter een andere taal. Door heel secuur naar elkaar te kijken en te luisteren vinden we samen een modus operandi.’

Wat kan het publiek verwachten van jouw ‘choreografie’ in DANSLOKAAL?
“De mens is alleen datgene dat hij van zichzelf maakt. De hel dat zijn de anderen” J.P. Sartre

Michiel: Wij maken een korte voorstelling vanuit Sartre’s overtuiging dat existentie vooraf gaat aan essentie. Je wordt geboren, maar je weet niet waarom. De keuzes die je vervolgens maakt bieden je de mogelijkheid tot een daadkrachtig en authentiek leven. De ander, zegt Sartre, is daarbij een last. De ander ziet je altijd als een bepaald persoon met bepaalde eigenschappen. Terwijl de keuze juist de mogelijkheid biedt jezelf te bepalen. Daarom: ‘De hel, dat zijn de anderen’ ( Een beroemde quote uit zijn toneelstuk Huis Clos )

Maar is dat wel zo? Heb je de ander niet ook nodig om de keuzes te maken die bepalen wie je bent en wordt?
Lees hier meer info over Michiel de Regt en zijn eerdere werk.

DANSLOKAAL 4
Do 22 sep t/m zo 25 sep & Do 29 sep t/m zo 2 okt
20.30 uur, Studio Conny Janssen Danst, Rotterdam
Tickets

Gerelateerd

Michiel de Regt

medewerker

Lees meer

Meer nieuws

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst

12 nov ’23: Workshops Xanthe van Opstal (Gaga) & Uri Eugenio

15 okt ’23: Workshops Marta & Kim + Rutkay Özpinar