Michiel de Regt

Michiel de Regt(43)

Regisseur DANSLOKAAL 4

Nationaliteit

Nederlands

Bij Conny Janssen Danst sinds

augustus 2016

Michiel is één van de makers in DANSLOKAAL 4. Hij is – in tegenstelling tot zijn voorgangers in dit talentontwikkelingsproject – geen choreograaf, maar theatermaker. Voor hem is het werken met de dansers van Conny Janssen Danst, na de samenwerking in 2016 met choreograaf Iván Pérez (Wachten op de Barbaren), een verdieping van zijn theaterwerk.
Foto: Ben van Duin

Michiel de Regt (1980) studeerde in 2007 af aan de opleiding Theatermaker van ArtEZ Arnhem. Zijn afstudeervoorstelling, de monoloog Pontiac Hotel, werd bekroond met de Ton Lutz Prijs 2007.

Sindsdien regisseert hij producties voor o.a. Toneelschuur Producties, Orkater (Op de bodem, 237 redenen voor seks, Distel ) en diverse freelance regies zoals The Broken Circle Breakdown featuring the cover-ups of Alabama (met o.a. Daniel Boissevain en Ricky Koole) en voor o.a. De Gebroeders Fretz, Ruben Nicolai en Rene van Meurs. Ook is hij als docent verbonden aan de Toneelschool.

Zijn eerste voorstelling bij Toneelschuur Producties, Mac, werd genomineerd voor de BNGprijs en ging op tournee in de serie Blind Date, nieuwe theatermakers on tour. Na MAC volgde in 2010 Onder Controle. In 2012 regisseerde hij Antigone, waarover NRC Handelsblad schreef: “Michiel de Regt levert met Antigone zijn meesterproef af.” (****) en de Volkskrant: “Wie dacht dat theater als kunstvorm dood is, moet eens gaan kijken” (****). In 2013 koos Michiel opnieuw voor een hedendaagse bewerking van een Griekse tragedie met Wreed en Teder van Martin Crimp, naar Vrouwen van Trachis van Sofokles. “Alles klopt bij indrukwekkend Wreed en Teder.” (Haarlems Dagblad) en “Alejandra Theus als Amelia is adembenemend. Zij ís Wreed en Teder. Meesterlijk.” (Trouw ****) Alejandra Theus werd voor haar rol genomineerd voor de Theo d’Or 2014.

Samen met choreograaf Iván Perez maakte Michiel de Regt in seizoen 2015/2016 Wachten op de Barbaren, een bewerking van het gelijknamige boek van J.M. Coetzee. De voorstelling werd geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen 2016. “Regisseur Michiel de Regt en choreograaf Iván Pérez hebben met Wachten op de barbaren, (…) de actualiteit bij de strot.” (Volkskrant ****) “… een sobere, ernstige, literaire voorstelling die tot nadenken stemt. Verzorgd, esthetisch en ambachtelijk”. (NRC ****)

We stelden Michiel 3 vragen over zijn werk in DANSLOKAAL 4. Lees hier de antwoorden. 

Te zien in

DANSLOKAAL 4

Ryan Djojokarso, Michiel de Regt, Connor Schumacher