Live in HOME: Michel Banabila

di 18 okt 2016

In de nieuwste voorstelling HOME, die in première gaat aan het begin van het jubileumjaar 2017, hoor je live de soundscapes van Michel Banabila. In dit interview stellen we hem graag voor als één van de componisten. De Rotterdamse geluidskunstenaar en producer componeert samen met Maarten Vos de muziek voor HOME, en speelt deze live in de voorstelling.

Waar kennen we je van of kunnen we je van kennen?
Mijn muziek wordt gebruikt in verschillende producties. Verder treed ik regelmatig op, bijvoorbeeld met Oene van Geel op het Rewire festival, een elektronisch muziekfestival in Den Haag, en op het Fluister festival. Met Radboud Mens trad ik onlangs op Le Gues Who.

Hoe ben je in contact gekomen met Conny Janssen?
Ik heb Conny eerder muziek gestuurd en daarvan heeft zij tracks gebruikt in de voorstellingen Troost (2003) en Rebound (2005). Ook maakte ik een soundscape voor de voorstelling ZOUT in 2011 samen met Anne Soldaat. Verder heb ik in 2010 live meegewerkt aan de locatievoorstelling Common Ground, vanuit een glazen huis op het dak van de Hofbogen creëerde ik live het klanklandschap in deze bijzonder openluchtvoorstelling . In een paar woorden, een bijzondere tijd.

foto Leo van Velzen
foto Leo van Velzen

Heb je ooit eerder muziek geschreven voor een theatervoorstelling?
Ja, onder andere voor de productie Eiland van Orkater, een Amsterdams muziektheatergezelschap en voor Alice In Wonderland van het Noord Nederlands Theater.

Het muzikale gezelschap voor HOME is speciaal voor deze voorstelling samengesteld. Je schrijft voor het eerst muziek met Maarten Vos en voert deze straks tijdens de voorstelling ook samen uit op het toneel. Hoe is het om met hem te werken?
Geweldig! Maarten speelt heel erg mooi. Ik houd sowieso van cello, en hij is daarnaast ook nog heel creatief met elektronica. Onze eerste schetsen voor HOME zijn tot nu toe erg vloeiend gegaan, alsof we al vaker samengewerkt hebben. En – niet onbelangrijk – Conny was er ook blij mee!

Hoe ontstaat de muziek voor HOME? Schrijven jullie uitsluitend nieuwe muziek of werken jullie ook met bestaande composities? En hoe gaat dat dan?
De muziek voor HOME is ontstaan door een combinatie van nieuwe muziek en bestaande composities. We hebben allebei werk ingebracht waar we op dat moment mee bezig waren. Als toevoeging dachten we aan wat Conny ons vertelde over de richting die ze op wil met de dans. Vervolgens kwamen we met onze stukken, nieuw en bestaand, en hebben we samen gekeken hoe we hiermee verder kunnen. Door er op door te spelen, dingen te bewerken, te remixen, door een modular te halen en nog veel meer. Het is leuk om te zien hoe zo’n opdracht je weer op nieuwe muzikale ingevingen brengt.

Wat kan het publiek van jullie verwachten wanneer ze naar HOME komen?
Volgens mij wordt de voorstelling bijzonder sfeervol. Maar om eerlijk te zijn valt er nog niet veel te zeggen omdat we nog geen dans hebben gezien, we zitten namelijk slechts in de begin fase. Binnenkort komen Maarten en ik met onze spullen naar de studio van Conny Janssen Danst en dan begint het pas echt. Ik heb er in elk geval veel zin in.

Momenteel werkt Michel Banabila samen met Maarten Vos aan de muziek voor HOME. Van 13 januari t/m 30 april 2017 zijn zij live te horen op het toneel, tijdens de 52 voorstellingen die de tournee door Nederland telt. Voor info en tickets klik hier.

Gerelateerd

Michel Banabila

medewerker

Lees meer

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL