Vuil & Glass

uisvuilcentrale Noord-Holland in Alkmaar

2002

In de inrijhal van de Huisvuilcentrale Noord-Holland in Alkmaar plaatst Conny Janssen tien kwetsbare danserslichamen in een enorme, door techniek gedomineerde ruimte. Het gezoem van de acht cello’s van Conjuncto Ibérico plant zich voort over de immense betonvlakte van de imposante hal. Samen vormen zij de voorstelling Vuil & Glass.

De emoties die dans en muziek oproepen staan in schril contrast met de koelte en kaalheid van de hypermoderne centrale. In deze omgeving zoekt Conny Janssen met dansers en cellisten naar betovering en verwondering. Uitgangspunt bij de speciaal voor deze locatie gemaakte choreografie is het creëren en overbruggen van contrasten. Het hout van de instrumenten versus het beton van het gebouw. De afmetingen van het industriële bastion versus de intimiteit van de dansende mens en de strijkersmuziek.

In VUIL & GLASS speelt cello-octet Conjunto Ibérico live muziek van Philip Glass. De Amerikaanse componist gaf dirigent Elias Arizcuren toestemming om een aantal van zijn composities te arrangeren voor het cello octet. Conny Janssen Danst maakte in 1997 met Conjuncto Ibérico VIJZEL, onderscheiden met de Philip Morris Kunstprijs Dans. Deze tweede samenwerking is mogelijk gemaakt door een uitnodiging van het Noord Hollandse zomerfestival Karavaan, dat evenals Conny Janssen Danst in 2002 tien jaar bestaat.