Foto: Pepijn Lutgerink

BRAND NEW #1

i.s.m. Dansateliers

2009

Startschot van een bijzondere samenwerking met danswerkplaats Dansateliers. Jaarlijks wordt een drietal talentvolle dansmakers door Dansateliers voorgedragen om in dit project nieuw werk te ontwikkelen met de dansers van Conny Janssen Danst.

In Brand New kunnen eigenzinnige makers ervaring opdoen met het werken in het kader van een gezelschap. Wat voor invloed heeft dit op zowel de dansers van Conny Janssen Danst als de choreografen uit de stal van Dansateliers? Wat is het terrein waar de choreografen en de dansers elkaar ontmoeten? Wat is het effect van de werkwijze en signatuur van deze choreografen op dansers die zo gewend zijn met Conny te werken? Het resultaat is een serie voorstellingen in eigen studio.

De aftrap van dit samenwerkingsproject, Brand New#1, bestaat uit drie stukken:

CALIBER

Choreograaf Mor Shani nodigde beeldend kunstenaar Adam Nillissen uit om met hem het begrip ‘rampen’ en de verbeelding ervan te onderzoeken. Samen proberen zij een aantal menselijke motivaties en sociale beweegredenen te schetsen die ons er toe brengen dat we rampen over onszelf afroepen.

Choreografie: Mor Shani / Duur: 25 minuten / Dansers: Winston Arnon, Maarten Hunink, Martijn Kappers, Lola Mino, Cristiana Ruggieri / Concept en toneelbeeld: Mor Shani and Adam Nillissen / Muziek: Nico Stallman / Met dank aan: Anne-Marije van den Bersselaar, Amy Gale

THE HIGH LONESOME

Square Dancing: een Amerikaanse volksdans gebaseerd op voortdurend veranderende patronen, wat een verfijnde ruimtelijke virtuositeit oplevert.
Sleep Gunner: twee Amsterdamse gitaristen die zich hebben toegewijd aan het herinterpreteren van de complexe samenzang van het vijftiger jaren Alabama heartbreak duo ‘The Louvin Brothers.’
The High Lonesome: een voorstelling die haar inspiratie, vorm, fysieke kwaliteit en plezier haalt uit de wereld van Square Dancing en Saturday night jamborees. De vier nummers uit het Louvin repertoire zijn gekozen op basis van de teksten over heimwee en herinneringen aan ‘thuis’. Of, The High Lonesome: een band die een set speelt over ruimte en plaats, aan- en afwezigheid, komen en gaan, verlangen en erbij horen.

Choreografie: Hillary Blake Firestone / Duur: 20 minuten / Dansers: Winston Arnon, Yanaika Holle, Lola Mino, Cristiana Ruggieri / Musici/Arrangement: Sleep Gunner (Jeroen Kimman & Mark Morse) / Muziek: een selectie uit het Louvin Brothers’ songbook / Met dank aan: Maurits van Geel

MALE VERSION

De muziek, de bewegingen en het complexe karakter van Elvis Presley inspireerden Liat Waybort tot een onderzoek naar het universum van de man. In samenwerking met twee mannelijke dansers heeft ze gekeken naar de fysieke expressie van mannelijke iconen in relatie tot de rock ‘n’ roll, heupen en mannelijkheid. De tragische elementen in het leven en de dood van ‘The King’ brachten Liat Waysbort ertoe ons uit te dagen kritisch te kijken naar de manier waarop ‘de man’ verbeeld wordt.

Choreografie: Liat Waysbort / Duur: +/- 18 minuten / Dansers: Maarten Hunink, Martijn Kappers / Muziek: Rage against the machine (Bombtrack), Dean Martin (Everybody Loves Somebody), Elvis Presley (Are you lonesome tonight) / Met dank aan: de dansers

Foto: Pepijn Lutgerink
Foto: Pepijn Lutgerink
Foto: Pepijn Lutgerink

Credits

Lichtontwerp

Remko van Wely

Dramaturgie

Peggy Olislaegers

Kostuumontwerp

Babette van den Berg

Dansers

Martijn Kappers Lola Mino Yanaika Holle Winston Arnon Maarten Hunink

Choreografie

Liat Waysbort Hillary Blake Firestone Mor Shani

Concept & advies

Conny Janssen