Muzikant in KIEM: Mark Schilders

di 26 nov 2019

Mark Schilders maakt samen met Budy Mokoginta de livemuziek in KIEM. Van november ’19 t/m maart ’20 is Conny Janssen Danst is de nieuwe voorstelling te zien in de theaters. KIEM is een voorstelling over het gevecht dat geleverd moet worden om te kunnen ontsnappen aan dat wat je tegenhoudt. In dit bericht zetten we Mark Schilders graag in de spotlights!

Mark Schilders is een Rotterdamse drummer, componist en multi­-instrumentalist. We stelden Mark een aantal vragen over hoe het is om als muzikant mee te werken aan het creatieproces van KIEM.

Wat is jouw achtergrond als muzikant? Wat voor muziek ben je gewend te maken en in welke vorm?
Mark: Ik heb van jongs af aan altijd drums gespeeld, ben daar ook in geschoold en speel sinds mijn tienerjaren veel als drummer in bands die voornamelijk moderne jazz spelen. Als kind had ik ook al grote interesse in andere instrumenten en dit komt de laatste jaren weer naar boven, waardoor ik inmiddels ook actief ben als bassist en toetsenist in Weval, een elektronische band. Een vrij schizofreen muzikaal bestaan; maar ik geniet heel erg van alle verschillende vormen en bind me niet graag aan één genre of instrument.

“Een vrij schizofreen muzikaal bestaan”

Hoe is het om nu samen te werken met Conny Janssen voor de voorstelling KIEM? Hoe ervaar je het om muziek te componeren in verhouding tot dans?
Mark: Het is een heel dynamisch proces geweest en een erg leerzame ervaring voor mij. Dingen die (improviserende) musici als details beschouwen worden soms uitvergroot doordat er een choreografie op gemaakt is. Dat is een interessante ontdekking en zodoende gaat dat ook wel eens mis, omdat we een andere invalshoek hebben. Als we elkaar uiteindelijk vinden voel je dat meteen, en dat is denk ik ook terug te zien en te horen in de voorstelling.

Foto: Andreas Terlaak

Kun je iets zeggen over de muziek in KIEM? Wat kan het publiek verwachten?
Mark: Budy en ik hebben ons laten inspireren door het fenomeen ASMR (een hele scene blijkt dat te zijn, kijk maar eens op YouTube). Dat ga je sowieso horen. Daarnaast hebben we vele (elektronische) instrumenten uit de kast getrokken – Conny was vaak ook in de war wie nou wat deed – we proberen soms met zijn tweeën een heel orkest te vormen.

Lees hier meer over Mark Schilders.

KIEM is te zien in het theater t/m 15 maart. Klik hier voor meer informatie, speeldata & tickets.

Foto: Andreas Terlaak|Foto: Andreas Terlaak
Mark Schilders (rechts) tijdens de repetitie van KIEM. Foto: Andreas Terlaak

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst