Maker in DANSLOKAAL 10: Remy Tilburg

wo 14 sep 2022

Voor de jubileumeditie van DANSLOKAAL nodigt Conny Janssen samen met creatieve partners Dansateliers en Korzo opnieuw jonge dansmakers uit om werk te maken met de dansers van Conny Janssen Danst. Uit het eigen ensemble zet danser Remy Tilburg een nieuwe stap in zijn carrière als maker.  In DANSLOKAAL 10 maakt hij nieuw werk met dansers Maud Huizing, Yanaika Holle en Olivia Escribano Mendieta (stage). We stelden Remy enkele vragen over zijn ervaringen met dit talentontwikkelingstraject.

Wat betekent het voor jou om één van de choreografen te zijn in DANSLOKAAL?
Remy: Ik wil de kans aangrijpen met al mijn zintuigen, mijn verantwoordelijkheid nemen mezelf te mogen zijn en mijn eigenwijsheid mij de weg te laten leiden. Loslaten en herontdekken en verkennen wat beweegt. Herontdekken wat mijn noodzaken zijn, wat ik wil vertellen (verbaal maar ook fysiek) en dat meenemen in een creatief, artistiek leuk en spannend proces waar zowel ik maar ook mijn dansers zich in mogen verliezen. Waar de dansers zich mogen inkleuren met ingrediënten die iets toevoegen aan hun identiteit. De ruimte, het podium en de faciliteiten vanuit DANSLOKAAL bieden een vergrootglas op mij als individu, maker en artiest.

Dansers tijdens een repetitie van Remy Tilburg. foto: Salih Kiliç

Hoe is het om te werken met de dansers van Conny Janssen Danst?
Remy: Het is een ervaring op zichzelf, gezien het concept van mijn werk. Het is een uitdaging om een getraind en ontwikkeld lichaam te ontdoen van gewoontes. Aan de andere kant geeft het ontwikkelde bewustzijn van hun lichamen ruimte om sneller te schakelen en om een beweging haarfijn te definiëren. De dansers stellen zich kwetsbaar op, zijn daarin loyaal en laten zich sturen. Ze zijn zelfstandig en ijverig. Het is een geschenk om samen iets te ontwikkelen en ergens naar toe te werken.

Olivia Escribano Mendieta tijdens een repetitie voor DANSLOKAAL. foto: Salih Kiliç

Kun je vertellen wat het publiek kan verwachten als ze jouw werk zien in DANSLOKAAL?
Remy: Mijn streven is om werk te creëren waarin eigen grenzen worden opgezocht. Mijn motivatie is niet om het publiek mijn werk te laten begrijpen, maar juist om het hen te laten ervaren. Het moet open en vrij van interpretatie zijn. Als een barst in een glas en de schoonheid daarvan onthuld, gedoseerd tot de juiste gram.

Ik maak werk dat mij persoonlijk raakt en inspireert, wat ik vervolgens wil delen. Ik wil de beeldvorming en de reconstructie van het “danslichaam” een eigen weg laten inslaan. De ruimte openbreken voor een nieuwe receptuur en mogelijkheden. Mijn werk is educatief en conceptueel, met een duidelijke lichaamstaal en eigen gevormde danstechniek.

Lees hier meer over het werk van Remy Tilburg en zijn bio.

DANSLOKAAL 10 op de Nederlandse Dansdagen
vr 30 sep & za 1 okt
Kumulus, Maastricht
TICKETS

DANSLOKAAL 10 in Huis Conny Janssen Danst
do 6 okt t/m zo 16 okt
Huis Conny Janssen Danst, Rotterdam
TICKETS

DANSLOKAAL 10 on tour
wo 19 okt t/m zo 13 nov
In verschillende theaters in Nederland!
TICKETS

foto © Salih Kiliç

DANSLOKAAL 10

Dovydas Strimaitis, Zino Schat, Remy Tilburg|Theater tour

Lees meer

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL