Live in Home: Maarten Vos

do 3 nov 2016

Voor livemuziek in de nieuwste voorstelling HOME, werkt Conny Janssen o.a. samen met cellist Maarten Vos. HOME gaat begin 2017 in première. In dit interview stellen we hem graag voor als de componist naast de eerder voorgestelde Michel Banabila. De klassiek geschoolde cellist uit Utrecht, componeert, met zijn liefde voor klassieke en elektronische muziek, samen met Michel Banabila de muziek voor de voorstelling HOME en speelt deze live tijdens de voorstelling.

Waar kennen we je van of kunnen we je van kennen?

Ik treed al een aantal jaar solo op met een combinatie van cello en electronica. Met dit project heb ik nationaal en internationaal veel opgetreden op onder andere festivals en in concertzalen. Daarnaast heb ik ook veel samengewerkt in verschillende bezettingen. Zoals met The Kyteman Ochestra, Julianna Barwick, Greg Haines, Asko Schönberg ensemble en meer. Ook componeer ik af en toe muziek voor films, bijvoorbeeld voor Robert Jan Westdijks film Waterboys.

Hoe ben je in contact gekomen met Conny Janssen?
Ik speelde op het festival Motel Mozaïque in Rotterdam, een jaarlijks kunstfestival in April. Conny was komen luisteren en sprak mij vervolgens na afloop aan.

Heb je ooit eerder muziek geschreven voor een theatervoorstelling?
Nee, wel films zoals eerder aangegeven.

Het muzikale gezelschap voor HOME is speciaal voor deze voorstelling samengesteld. Je schrijft voor het eerst muziek met Michel Banabila en voert deze straks tijdens de voorstelling ook samen uit op het toneel. Hoe is het om met hem te werken?
Zeer prettig. Je weet niet van te voren hoe het zal uitpakken, we hebben namelijk nooit eerder samengewerkt. Muzikaal zitten we op één lijn en we houden van dezelfde soort muziek. Het creëren en componeren voor de voorstelling HOME gaat goed samen. Michel heeft een mooie sound en goede ideeën. De samenwerking is in één woord inspirerend.

Hoe ontstaat de muziek voor HOME? Schrijven jullie uitsluitend nieuwe muziek of werken jullie ook met bestaande composities? En hoe gaat dat in zijn werk?
Beiden. We gebruiken allebei schetsen die we eerder hebben gemaakt en breiden deze uit door samen elementen toe te voegen. Momenteel staan er veel schetsen waarvan het merendeel samen is gemaakt en breiden dit uit door samen elementen toe te voegen. Uiteindelijk is alle muziek voor HOME nieuw werk, variërend van werk dat volledig “from scratch” gemaakt is samen en uitgewerkte ideeën die wij beide al klaar hadden staan voor HOME.

Wat kan het publiek van jullie verwachten wanneer ze naar HOME komen?
Een zeer breed muzikaal palet aan geluiden en composities. Akoestische instrumenten in combinatie met electronica. Van ritmische structuren tot langgerekte landschappen. Zelf combineer ik cello met effecten en een zelfgebouwde modulaire synthesizer.

Momenteel werkt Maarten Vos samen met Michel Banabila aan de muziek voor HOME. Van 13 januari t/m 30 april 2017 zijn zij live te horen op het toneel, tijdens de 52 voorstellingen die de tournee door Nederland telt. Voor info en tickets klik hier.

Gerelateerd

Maarten Vos

medewerker

Lees meer

Meer nieuws

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst

12 nov ’23: Workshops Xanthe van Opstal (Gaga) & Uri Eugenio

15 okt ’23: Workshops Marta & Kim + Rutkay Özpinar