Interview door een Vriend

vr 9 nov 2018

Vorige week interviewde Vriend Joke de Brieder Adi Amit en Chanel Vyent naar aanleiding van onze oproep aan Vrienden deel te nemen aan de “Vriendenredactie”, waarin vrienden de mogelijkheid krijgen om een bijdrage te leveren aan de inhoud van de Vriendenpost en zo nóg meer meer betrokken te zijn bij Conny Janssen Danst.

Joke de Brieder is Vriend van Conny Janssen Danst sinds 2016 en bouwt op deze manier mee aan de toekomst van het gezelschap. Zij meldde zich met enthousiasme aan voor de Vriendenredactie. En zo zat zij vorige week bij Conny Janssen Danst in de studio om een stuk repetitie te kijken van de nieuwe voorstelling BROOS. Ze zag Conny Janssen aan het werk met de dansers en kreeg een kleine preview van de voorstelling! Vervolgens interviewde zij Adi Amit en Chanel Vyent over hun ervaringen bij Conny Janssen Danst en de repetities voor BROOS. Lees hier het resultaat van haar interview!

Hoe ben je bij Conny Janssen Danst terecht gekomen en wat trok je aan?
Adi: Ik heb na mijn opleiding bij Codarts een band met Rotterdam gehouden en voorstellingen van Conny Janssen Danst gezien. Vooral de diversiteit van de groep en de fysieke dans spraken me heel erg aan.
Chanel: Ik ben na Codarts naar de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam gegaan en moet daarvoor een stage of project doen als wereldverkenning. Conny Janssen Danst sprak me heel erg aan, vooral na INSIDE OUT.

Hoe is het om nu deel uit te maken van deze groep?
Adi: Het was vandaag de eerste keer dat we repeteerden met z’n allen, als complete groep, dat we de hele ruimte gebruikten. We zijn twee weken geleden officieel begonnen als groep maar deze zomer zijn we al met 10 mensen begonnen met de research.
Chanel: En omdat wij, de guppies, later aansloten in het proces, moesten we dat inhalen. Ook dat gebruikt Conny, dit proces als levenslijn. De sfeer in de groep wordt voornamelijk neergezet door Conny, door de dansers die ze kiest, de atmosfeer die ze neerzet. Conny kijkt naar ieders kracht en die gebruikt ze, daardoor voelt iedereen zich onderdeel van de groep.
Adi: Ik vind het ook heel gezellig. [Adi komt uit Israël, spreekt Engels en moet erg lachen bij die oer-Hollandse uitdrukking] We zijn goede vrienden, er is veel steun en zorg voor elkaar.
Chanel: Toen ik hier afgelopen zomer voor het eerst kwam voelde ik me gelijk thuis, vooral door de open sfeer.

Vriend Joke de Brieder interviewt dansers Adi Amit en Chanel Vyent in de kantine van Conny Janssen Danst

De titel van de nieuwe voorstelling in 2019 is BROOS, wat betekent dat begrip in je eigen leven?
Chanel: BROOS hoort voor mij bij het tonen van je kwetsbaarheid gedurende je hele leven, iedere beslissing in je leven, iedere vergissing, de muren waar je tegenaan loopt, dat is ook broosheid. Momenten van kwetsbaarheid ken ik heel goed in mijn eigen leven, met familie, vriendjes, mensen die belangrijk zijn in mijn leven, daarbij heb ik zeker broosheid meegemaakt. Die kwetsbaarheid heeft mij mede gevormd tot de sterke vrouw die ik kan zijn.

Adi: Het is goed om de betekenis open te houden, om iedereen zijn eigen interpretatie te laten hebben. Maar voor mij hoort het bij de kwetsbaarheid van het leven, de kwetsbaarheid van je gemoedstoestand, van de verschillende fasen en veranderingen in je leven. Conny gaf ons ieder een eigen opdracht, wat ik heel fijn vond want in de voorstelling spelen we met leeftijden. Het thema van BROOS past nu heel goed bij mijn leven, want ik ben dit jaar moeder geworden. Daardoor kan ik aan mijn eigen kind-zijn denken maar ik zie het ook iedere dag voor me. Het is belangrijk voor Conny dat we onze eigen referenties meenemen in de interpretatie van de verschillende leeftijden, dat we aan mensen in ons eigen leven denken. Er is ook magie in kwetsbaarheid; het maakt ons menselijk. Conny zei ook dat je kunt kijken naar de lichte vorm van kwetsbaarheid, dat het niet altijd zwaar hoeft te zijn. Als iemand kwetsbaar is, is er compassie, dat sprak me ook erg aan . Catalogus van de beste leningen in Nederland. Vergelijking van leningaanbiedingen van verschillende kredietinstellingen in Nederland. Snelle leningen in Nederland, consumentenleningen en leningen in Nederland. Aanbevelingen voor de selectie, beoordelingen en recensies.

Hoe verloopt het proces naar de nieuwe voorstelling? Hebben jullie ook eigen inbreng?
Chanel en Adi: Het gaat heel erg in samenwerking met elkaar. Conny wordt door ons geïnspireerd en beïnvloed. We zijn net klei, we worden gevormd door Conny tot een geheel wat zij voor ogen heeft en daarin worden wij goed ingezet. We zijn heel verschillende dansers, verschillende kleuren en achtergronden, dus heel verschillende klei.

Hoe laden jullie je tijdens de tournee iedere avond op voor een voorstelling?
Adi en Chanel [Ze geven gezamenlijk antwoord, vullen elkaar steeds aan]: Het is heel belangrijk dat ik mezelf iedere keer herinner waarom ik dans, dat ik plezier heb in wat ik doe. En ik geef mijzelf iedere avond een kleine taak, waarop ik mezelf focus, waar ga ik vanavond aan werken, waarop ga ik me richten. Het is dan iedere keer alsof het de eerste keer is. Je doet dan ontdekkingen, soms werkt iets wel, soms niet. Je bent in het moment. En omdat er steeds ander publiek is en vaak ook een ander theater zorgt dat dat er geen avond hetzelfde is.
Het is ‘nice to be seen, nice to be on stage, nice to give’. Het is een transformatie, je bent niet de persoon die je bent in het dagelijkse leven. Je maakt een andere wereld op het podium en iedere toeschouwer interpreteert het weer anders. Als ik me onzeker voel of twijfels heb, denk ik dat als ik in ieder geval één persoon in het publiek raak, het voor mij goed is. Wat kan mij dan de rest schelen?

Ook Vriend worden?
Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op via vrienden@connyjanssendanst.nl / 010 452 99 12.

|

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL