De dansers in DANSLOKAAL 9

do 30 sep 2021

In samenwerking met filmmaker Jarah Gartener Simons laten we je met unieke repetitiebeelden kennismaken met de dansers uit DANSLOKAAL 9. Je ziet de komende weken zowel de nieuwe talenten als bekende gezichten in actie en leest over hun ervaringen.

Yanaika Holle
Wist je dat Yanaika al in 1999 haar eerste voorstelling van Conny Janssen Danst danste? Zij danste toen in KUS VAN EEN VIS (wie herinnert het zich nog?). Daarmee is zij één van de dansers die het langst bij het gezelschap horen.
Vele voorstellingen in het theater, op locatie en talentontwikkelingsprojecten verder, is zij momenteel te zien in DANSLOKAAL 9! In het werk van Astrid Boons, de choreograaf aangedragen door Korzo.

Remy Tilburg
Voor Remy is dit alweer de zevende keer dat hij in DANSLOKAAL danst in het werk van jonge makers. Dit keer in “…In silent company” van Fubunation. Je ziet Remy nog in DANSLOKAAL 9 vanavond in Theater Rotterdam en op vr 12 en za 13 nov in Theater Bellevue in Amsterdam.

Liza Wallerbosch
Niet alleen voor de jonge makers, maar ook voor de dansers is DANSLOKAAL ieder jaar weer een ervaring. Liza danst dit keer in het werk van Ian Yves Ancheta en maakt tijdens de voorstelling contact met het publiek: “Dansen in Ian’s stuk is uitdagend, vernieuwend en erg fijn om te doen. Ik kan een andere kant van me laten zien, die grappig kan zijn en een beetje gek. Door met het publiek in contact te komen tijdens de voorstelling, word ik gedwongen compleet in het moment te zijn. Te reageren en anticiperen. Het publiek geeft me enorm veel energie en daagt me uit. Elke voorstelling is weer een verassing.”

Hiro Murata 
Voor Hiro (24) is dit de vierde keer dat hij danst in het werk van jonge makers in het jaarlijkse DANSLOKAAL. Dit keer in Now You Can Swallow Her van Astrid Boons (choreograaf via Korzo). Het werk is een bezinning op hoe ons bestaan altijd verstrikt raakt met de aanwezigheid van anderen, in onze poging om onze identiteit vast te stellen en voor onszelf op te komen.

Sarah Zechut (Room for Talent)
Sarah is dit seizoen één van de dansers in het ROOM FOR TALENT programma van Conny Janssen Danst. In DANSLOKAAL 9 danst zij in het werk van Fubunation. We vroegen Sarah hoe zij het begin van haar stage heeft ervaren: “Werken met de choreografen Waddah en Rhys en de collegadansers van de company is een hele toffe ervaring. In het begin was het erg wennen, omdat de bewegingskwaliteit van Waddah en Rhys zo specifiek is en nog onbekend was voor mijn lichaam. Maar we gingen de uitdaging aan en met de tijd voelde de kwaliteit steeds meer eigen.”

Maud Huizing
“Vier dansers proberen zich traag bibberend los te trillen uit een lange koortsdroom, waaronder ze zwaar gebukt gaan. Maud Huizing is de eerste die intens en geconcentreerd haar rug probeert te rechten (…). Zo verweesd als ze kijkt, zo krachtig heeft ze iedere vezel van haar schokkende lijf onder controle.”
Theaterkrant over Maud Huizing in het werk van Astrid Boons (Korzo).

Toon Theunissen (Room for Talent)
“De fysieke taal van Waddah en Rhys (Fubunation) kenmerkt zich door de eenheid die zij samen creëren als individuele bewegers. Een soort groovy laag, tot stand gekomen door hun ervaring met urban en Afrikaanse dansstijlen. De grootste uitdaging voor mij was om de essentie van hun beweging te vertalen in mijn lichaam, op een manier dat ik – in plaats van het uiterlijk van de bewegingen te kopiëren – een zeker begrip zou creëren van hoe ik deze bewegingen van binnenuit kan genereren en voelen.”

Mariko Shimoda
Voor Mariko is dit de zevende keer dat zij danst in het werk van jonge makers in DANSLOKAAL. Deze editie danst zij met vier collegadansers in “…in silent comany”, het spannende groepsstuk van Londens duo Fubunation. Over het conflict dat zich voordoet wanneer we tegen onze eigen natuur ingaan om mee te komen in het systeem en het ritme dat de samenleving voorschrijft.

Ovidi Alvarez Ferré (Room for Talent)
“Ovidi probeert met jolige timing en doorzichtige goocheltrucs de aandacht van het publiek te vangen. Dan richten Ovidi en Liza zich op elkaar in een kinderlijk spel met vermeende weerstand, alsof ze elkaar telkens maar niet bereiken of die (figuurlijke) heuvel niet over komen.” – Theaterkrant over “Caught in Between” van Ian Yves Ancheta.

Er komen op deze plek wekelijks nieuwe repetitievideo’s bij. Volg ons op Instagram of Facebook om niemand te missen.

Kom de dansers van 5 oktober t/m 13 november live in actie zien in het theater tijdens de tournee van DANSLOKAAL 9.

Foto: 2021 © Salih Kiliç

Meer nieuws

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst

12 nov ’23: Workshops Xanthe van Opstal (Gaga) & Uri Eugenio

15 okt ’23: Workshops Marta & Kim + Rutkay Özpinar