Dalton Jansen presenteert Black Birds

ma 2 nov 2020

Wie DANSLOKAAL 8 heeft gezien, ons talentontwikkelingsproject voor dansmakers, kent Dalton Jansen wellicht als choreograaf van DO WE FEEL?. Afgelopen zondag was hij met een ander project te zien in Huis Conny Janssen Danst: hij presenteerde de resultaten van zijn onderzoeksproject Black Birds. 

In het kader van de Nieuwe Makersregeling ontvangt Dalton Jansen steun van Fonds Podiumkunsten om zich te ontwikkelen als choreograaf. Hierbij wordt hij twee jaar lang intensief begeleid door Wij Zijn DOXProductiehuis Theater Rotterdam en Conny Janssen Danst. O.a. zijn rol als choreograaf in DANSLOKAAL 8 is hier onderdeel van. Voor Black Birds bood Conny Janssen Danst hem de studioruimte, waar Dalton zeven dagen lang met elf dansers van kleur aan zijn bewegingstaal werkte. Tijdens dit proces vervulde Conny Janssen een rol als artistiek begeleider.

Dalton Jansen en dansers in de studio tijdens het onderzoeksproject Black Birds. foto: Amanda Harput

Zondagmiddag 1 november deelde Dalton de resultaten van Black Birds met een kleine groep genodigden. Tijdens het onderzoek ging hij samen met de dansers op zoek naar zijn identiteit als maker. Op zoek naar wie hij is als jonge maker, als zwarte maker. Hij onderzocht wat zijn bewegingstaal is en welke rol zijn achtergrond speelt in zijn ontwikkeling als choreograaf. Samen met de dansers stelde hij de vraag: wat is onze identiteit? Belangrijk voor Dalton is dat de dansers niet alleen van hem leren, maar hij ook van de dansers.

Ter afsluiting van de presentatie opende Dalton een verdiepend gesprek met de dansers en het publiek over zwarte dansers. Over de betekenis van het bijvoeglijk naamwoord zwart in deze context en hoe je als danser omgaat met labels en gedragscodes opgelegd door anderen. En is het woord urban eigenlijk nog wel de juiste term om de hedendaagse hiphop cultuur mee aan te duiden?

Dalton vervolgt zijn ontwikkeling als choreograaf met een volgend onderzoeksproject: Birds. Op de hoogte blijven? Volg @daltonjansen op Instagram en houd onze website in de gaten.

De Black Birds zijn:
Alida Bergakker
Terencio Douw
Jason Winter
Giovanni Pisas
Rubia Serena
Chanel Vyent
Djeneba Saccoh
Adam Khazhmuradov
Joley Groeizaam
Elisha Mercelina
Janiro Ottens

|

Gerelateerd

Dalton Jansen

medewerker

Lees meer

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL