Artists in residence: Lazy Susan & Co. x Gerben Vaillant

Gepost op: ma 22 apr 2024

HUIS Conny Janssen Danst verwelkomt regelmatig nieuwe makers in de studio’s op Katendrecht. Van 25 maart t/m 6 april is het jonge dansgezelschap ‘Lazy Susan & Co.’ te gast. Tijdens de residentie werken de zes dansers van het gezelschap – in samenwerking met mime artiest Gerben Vaillant – aan een nieuw project ‘This is just a simple dance’. Op zaterdag 6 april sluiten zij de residentie in HUIS Conny Janssen Danst af met een workshop en aansluitend een presentatie.

Het project: This is just a simple dance
“This is just a simple dance’’ is een samenwerking tussen mimespeler Gerben Vaillant en dansgezelschap Lazy Susan & Co.:

Ergens, een armoedige plek, een parkeerplaats of ergens anders met het soort licht waarin je er ziek uitziet. Ze hebben het uitzicht verpest met die hekken. Daarachter liggen duinen. Die zijn ook lelijk, maar het zijn tenminste duinen. Links is een parkeerplaats, rechts de snackbar en even verderop de houten trap die je naar de duinen leidt. Daarboven kun je het strand en de zee zien. Je hoeft daar niet heen te gaan. We hebben alles wat we nodig hebben.

De fysieke en visuele voorstelling, gesitueerd in een verlaten dorp, vormt het kader voor de dansers en Gerben om verschillende interesses verder te ontdekken. Enkele uitgangspunten zijn de foto’s van Alessandra Sanguinetti en Ton Grote ‘femininity as a sensibility’, de stem van Sinead O’Connor en dans als manier om in fysieke sensaties te duiken. De compositie van chaos en willekeur op het podium doet een poging om de schoonheid van eenvoud en de ontroerende dromen en fantasieën van de artiesten op het podium weer te geven.

“This is just a simple dance” is de verkeerde plek voor iets moois. Ergens tussen een schilderij, theater en dans in. We verdwalen graag in de prachtige eenvoud van het feit dat we geen betere optie hebben.

Deze residentie stelt ons in staat om ons nieuwe project te starten in een creatieve en gastvrije omgeving. Wij hebben er zin in en kijken uit naar ‘simply dancing’ in de studio’s van HUIS Conny Janssen Danst. Lazy Susan & Co.

Over Lazy Susan & Co.
Lazy Susan & Co. is een jong dansgezelschap gevestigd in Rotterdam. Het gezelschap bestaat uit zes dansers met acht verschillende nationaliteiten: Alice Gioria (IT), Catarina Ribeiro (PT), Sebastian Pickering Pedersen (DK/CA), Keren-or Ben Shachar (ISR), Hellen Boyko (ARG/RUS), en Iris Boer (NL). Lazy Susan & Co. is opgericht in 2020 als reactie op de beperkte mogelijkheden voor jonge makers als gevolg van de COVID-19-pandemie. Tegenwoordig is Lazy Susan & Co. een stichting die moderne dansvoorstellingen maakt en evenementen organiseert. Lazy Susan fungeert als een roterend platform, om het bedrijf in beweging te houden, wisselen de leden creatieve en organisatorische taken onderling af. ‘Co’ staat in de eerste plaats voor company, maar kan ook gezien worden als collaboration, choreography, contribution, connection, collage, contradictions, cowbells – enzovoort. Lazy Susan & Co. verlegt voortdurend de grenzen van performance en werkt regelmatig samen met artiesten uit verschillende disciplines en achtergronden, buiten hun expertise.

Over Gerben Vaillant
Gerben Vaillant (1994) is een interdisciplinaire performancekunstenaar. Tijdens zijn studie aan de mimeopleiding (AHK) koesterde hij een fascinatie voor het maken van voorstellingen waarin de afstand tussen mens en werkelijkheid centraal staat: Waar mensen er niet in slagen (deel van) een geheel te zijn. Zowel gevoelig als radicaal werkt hij met verschillende vormen: tekst, beeld, dans, filosofie, trash, het kan van alles zijn, maar meestal is het werk sfeervol en soms verwarrend van aard. Uiteindelijk hoopt hij bij te dragen aan een realiteit die beter bij ons past.

Workshop & presentatie

In deze workshop delen Lazy Susan & Co en Gerben Vaillant methoden en oefeningen uit hun residentieperiode in HUIS Conny Janssen Danst. De workshop heeft een speelse opzet en bestaat uit verschillende improvisatie- en compositieopdrachten, waardoor het een toegankelijke workshop is voor alle leeftijden en niveau’s. Het enige dat nodig is, is nieuwsgierigheid naar beweging en/of fysiek theater. Een mooie manier om kennis te maken met de werkmethodes van Gerben en Lazy Susan & Co. Zij kijken er naar uit om te bewegen en hun nieuwe creatie te delen met geïnteresseerden. Na de workshop volgt een presentatie van het work in progress: ‘This is just a simple dance’, dat op 11 mei 2024 in première gaat in Dansateliers, Rotterdam.

Zaterdag 6 april
11.00 – 14.00 uur: Workshop
14.00 – 15.00 uur: Presentatie
Locatie: HUIS Conny Janssen Danst, Dolf Henkesplein 3, Rotterdam
Kosten: €15

Tickets workshop Lazy Susan & Co.
Gerben Vaillant ©Gaby Jongenelen

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst