Maker in VERS&GERS: Zino Schat

Te zien van 27 t/m 30 juni: SOMA

Tijdens VERS&GERS – van 13 t/m 30 juni – laten jonge én gevestigde makers hun werk zien in HUIS Conny Janssen Danst op de Kaap. Danser en maker Zino Schat is één van hen.

De muzikale hiphopchoreograaf Zino Schat (Nederland, 1989), oprichter van Fractal Collective, kreeg in DANSLOKAAL 10 de kans om in samenwerking met de professionele dansers van Conny Janssen Danst een nieuwe choreografie te ontwikkelen. In Soma smelt hij technieken uit de urban en hedendaagse dans samen tot een dansportret voor vier mannen, over mannelijkheid, vriendschap en samenzijn in zijn complexe facetten. Het werk van Zino is in week 3 van VERS&GERS (27-30 juni) opnieuw te zien in HUIS Conny Janssen Danst.

Over de maker

Zino Schat (Amsterdam, 1989) is choreograaf, sound designer en creatief directeur van Fractal. Voordat hij zijn eigen theatervoorstellingen ontwikkelde, gaf hij jarenlang muziekles en toerde hij de wereld over met zowel theatervoorstellingen als straatoptredens, o.a. voor koningin Maxima en president Obama. Zijn theatercarrière begon als performer bij dansgezelschap AYA en Solid Ground Movement.

Als maker werkte Schat samen met De Nationale Opera en het Nederlands Blazers Ensemble. Zijn focus ligt op het maken van hedendaagse kunstvormen die sociaal relevante thema’s verkennen en mensen met elkaar verbinden. In 2022 maakte hij namens productiehuis Korzo – dat Fractal ondersteunt in een vierjarig makerstraject – de voorstelling Soma voor vier dansers van Conny Janssen Danst. In zijn werk laat hij hedendaagse en urban dans samensmelten.

Foto: © Salih Kilic
Foto: ©Salih Kilic
Foto: ©Salih Kilic

Over Soma

Hoe om te gaan met het verwachtingspatroon vanuit de maatschappij? Soma gaat over mannen die dealen met een wereld waarin toxic masculinity overheerst. De samenleving heeft voor hen een duidelijk keurslijf: mannelijkheid staat voor dominant, assertief en hard. We zien hoe het heersende idee van masculiniteit invloed heeft op de ontplooiing van het individu. Hoe verhoud je je als man tot de ander en hoe blijf je dicht bij jezelf? Is er ruimte voor gevoelens en kwetsbaarheid?

 

Echt hecht is het mannenkwartet, dat DANSLOKAAL 10 afsluit, in Soma van de muzikale hiphopchoreograaf Zino Schat. de Volkskrant over Soma in DANSLOKAAL 10
Foto: © Salih Kilic

Te zien in VERS&GERS

Het werk van Zino Schat is te zien in week 3 van VERS&GERS
Data: di 27 t/m vr 30 juni 2023
Tijd: dagelijks om 20:30 uur
Locatie: HUIS Conny Janssen Danst, Dolf Henkesplein 3, Rotterdam

Tickets VERS&GERS