Maker in VERS&GERS: Remy Tilburg

Te zien van 20 t/m 23 juni: Debussy's Dream

Tijdens VERS&GERS – van 13 t/m 30 juni – laten jonge én gevestigde makers hun werk zien in HUIS Conny Janssen Danst op de Kaap. Danser en maker Remy Tilburg (1989) is één van hen.

Sinds 2014 danst Remy Tilburg bij Conny Janssen Danst, waar hij zich heeft ontwikkeld tot een gezichtsbepalende danser van het gezelschap. In 2022 maakte hij voor drie dansers van Conny Janssen Danst de voorstelling Debussy’s Dream, als bijdrage aan talentontwikkelingsproject DANSLOKAAL 10. Nu is zijn werk geselecteerd voor VERS&GERS en te zien in HUIS Conny Janssen Danst in de tweede week van dit programma. 

Over de maker
Remy Tilburg (1989) studeerde in 2015 af in Urban Contemporary (JMD) aan de Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2014 danst Remy bij Conny Janssen Danst. In 2021 won Remy als choreograaf de NDT Partner Award tijdens de RIDCC voor zijn duet Fifty-one/fourty-nine met Emma Evelein. In hetzelfde jaar won hij de Aanmoedigingsprijs van het Dansersfond ’79 voor zijn solo Cotton Mind, die hij creëerde voor de solovoorstelling Monuments in Solitude van Conny Janssen Danst. Naast het choreograferen van o.a. muziekvideo’s voor artiesten als Jeangu Macrooy, zette Remy zijn eigen programma op als choreograaf: onder de naam IID geeft hij workshops aan veelbelovende dansers met focus op de ontwikkeling van een eigen identiteit.
Dans maken geeft Remy een gevoel van vrijheid. In zijn werk ontleedt hij beweging en dans tot een vormloze entiteit waarin identiteit centraal straat.

©Remy Tilburg

Over Debussy’s Dream
Remy Tilburg neemt ons mee in de fictieve gedachteschetsen en nachtmerries van Claude Debussy waarin de dansers als personages tot leven komen. Zij bewegen ritmisch articulerend in de ruimte, zoekend naar een bestaan waarin vrijheid zegeviert en ruimte is voor eigen identiteit. Zoals scheikundige processen van smaak, kleur en textuur zich in de keuken manifesteren tot een smakelijk gerecht, wordt in Debussy’s Dream beweging gemanipuleerd tot dans. De droomwereld toont een receptuur waarin de reizende lichamen nieuwe vormen van beweging introduceren.

©Salih Kilic
©Salih Kilic
©Salih Kilic
©Salih Kilic
…de galactische choreografie intrigeert en wordt sterk uitgevoerd.. De Volkskrant

Te zien in VERS&GERS

Het werk van Remy Tilburg is te zien in week 2 van VERS&GERS
Data: van di 20 t/m vr 23 jun 2023
Tijd: dagelijks om 20.30 uur
Locatie: HUIS Conny Janssen Danst, Dolf Henkesplein 3, Rotterdam

Tickets VERS&GERS