Maker in VERS&GERS: Mariko Shimoda

Te zien van 20 t/m 23 juni: NUKEGARA

Tijdens VERS&GERS – van 13 t/m 30 juni – laten jonge én gevestigde makers hun werk zien in HUIS Conny Janssen Danst op de Kaap. Danser en maker Mariko Shimoda (Japan, 1984) is één van hen.

Mariko is sinds 2012 een gezichtsbepalende danser in het gezelschap van Conny Janssen Danst. Voor het programma FRAMED Extended (2021) van Conny Janssen Danst maakte zij het stuk Nukegara (Japans voor “schelp” of “schaal”, iets wat omhult is en waar je uit kruipt). In Nukegara ontdekt Mariko de connectie tussen gedachtes en bewegingen. Van 20 t/m 23 juni is het werk opnieuw te zien in HUIS Conny Janssen Danst tijdens VERS&GERS.

Over de maker

Al vanaf jonge leeftijd heeft Mariko passie voor dansen en creëren. Ze begon met klassiek ballet bij de Nagano Ballet toen ze drie jaar oud was. Later vervolgde ze haar opleiding in de Verenigde Staten bij het Boston Conservatory. Daar maakte ze haar eerste werk, genaamd ‘Taiko’, voor haar medestudenten.

Nadat ze afgestudeerd was aan Codarts (Rotterdam) werkte zij als freelance danser met Regina van Berkel, Paul Selwyn Norton, Arlon Luijten en voor het International Dance Theater in Amsterdam.

Sinds 2012 danst ze voor Conny Janssen Danst, waar ze verschillende kansen heeft gekregen om haar eigen werk te maken. Zo maakte ze in 2020 een solo genaamd ‘1711’ als onderdeel van de voorstelling Monuments in Solitude. Een solo over haar ervaringen met de bevalling van haar zoon en over de kleine geïsoleerde bubbel waarin zij zich bevond in coronatijd.

Naast dansen en creëren, geeft Mariko ballet les en workshops bij Conny Janssen Danst, Codarts en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Foto: Andreas Terlaak
Foto: Andreas Terlaak
Foto: Andreas Terlaak
Foto: Andreas Terlaak

Over Nukegara

Mariko’s voortdurende dagelijkse gedachten en de muziek van Vivaldi vormden de inspiratie voor Nukegara: een stuk over drie vrouwen en hun omgang met overweldigende gedachten, hun omgeving en elkaar. Ze onderzocht het verband tussen gedachten en beweging; hoe we kunnen meebewegen met het geluid van onze stem en met de emoties van onze gedachten.

Shimoda’s trio Nukegara springt in het oog doordat ze drie vrouwen presenteert als uitdrukkingsloos kijkende dressuurpaardjes (…) Alsof ze Tsjechovs paraderende Drie zusters zijn, zo koket spelen ze met verlangens, verzuchtingen en verwachtingen. Zie hun getrainde tenen en vingers. de Volkskrant

Te zien in VERS&GERS

Het werk van Mariko Shimoda i is te zien in week 2 van VERS&GERS
Data: van di 20 t/m vr 23 juni 2023
Tijd: dagelijks om 20.30 uur
Locatie: HUIS Conny Janssen Danst, Dolf Henkesplein 3, Rotterdam

Tickets VERS&GERS
Foto: Andreas Terlaak