Maker in VERS&GERS: Dario Tortorelli

Te zien van 13 t/m 16 juni: D NO BODY reinstalled

Tijdens VERS&GERS – van 13 t/m 30 juni – laten jonge én gevestigde makers hun werk zien in HUIS Conny Janssen Danst op de Kaap. Danser en maker Dario Tortorelli (Italië, 1977) is één van hen.

In 2015 creëerde Dario Tortorelli – ook bekend als DIVEinD – voor DANSLOKAAL 3 de solovoorstelling D NO BODY installed met danser Adi Amit. Voor VERS&GERS reviseren zij de voorstelling met als eindresultaat D NO BODY reinstalled. Een nieuw hoofdstuk in de voortdurende zoektocht naar de ontwikkeling van diens perfecte imago: het personage ROMEO HEART.

Over de maker

Dario Tortorelli is een internationaal bekende danser en choreograaf die momenteel in Rotterdam woont. In 2016 richtte die het gezelschap DIVEinD op, dat zich richt op de visuele poëzie van ‘performing bodies’. Sinds 2009 wijdt Dario zich aan choreografisch onderzoek en creëerde stukken voor gerenommeerde organisaties als Conny Janssen Danst, Dansateliers, De Nederlandse Dansdagen, het B.motion festival in Italië, The Place London, WhyNot Festival en de stichting DIVEinD.

Dario’s talenten hebben erkenning gekregen in de dansgemeenschap. In 2013 ontving die een prijs op de Solo Dance Contest in Gdansk, Polen. In 2018 volgde een nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en riep het Duitse tijdschrift TANZ Dario uit tot een van de 41 meest veelbelovende artiesten van Europa. De voorstelling D NO BODY 5 #transcending werd door de Theaterkrant geselecteerd als een van de beste nieuwe voorstellingen van het Nederlandse theaterseizoen 2017-2018. Voortdurend de grenzen verleggend, heeft Dario tijdens diens artistieke reis geëxperimenteerd en samengewerkt met dans en andere kunstvormen.

Recent ging TRANSMOTION in première, een zintuiglijke performance die het publiek onderdompelt in een totaalervaring van dans, ruimtelijk ontwerp, live geluid en installatie.

Naast choreografisch werk geeft Dario les, coacht en creëert voor verschillende dansacademies in Nederland, waaronder Codarts, Artez, AHK en Fontys. Daarnaast is die gastdocent bij gerenommeerde dansgezelschappen als Conny Janssen Danst, Scapino Ballet (Rotterdam), Introdans (Arnhem), Skånes Danstheater (Malmö), Sally Dance Company (Maastricht) en Ballet Mainz (Duitsland).

Photo: © Rob Hogeslag
Photo: © Rob Hogeslag
Photo: © Rob Hogeslag

Over D NO BODY reinstalled
In 2015 presenteerde Conny Janssen Danst de derde editie van DANSLOKAAL, het jaarlijkse talentontwikkelingsproject waarbij talentvolle makers uitgenodigd worden om nieuw werk te ontwikkelen in samenwerking met de dansers van het Rotterdamse gezelschap. Dario Tortorelli, onder de naam DIVEinD, was er daar één van. Met danseres Adi Amit creëerden zij de solo performance D NO BODY installed, een nieuw hoofdstuk in de voortdurende zoektocht naar de ontwikkeling van het perfecte imago: het personage ROMEO HEART.

Popcultuur, gender en identiteit
Voor dit werk was Dario geïnspireerd door popcultuur en de flamboyante stijl van glamrock en popidolen die spelen met identiteit en gender, zoals David Bowie, Madonna en Michael Jackson. In de solo is het karakter van Adi op zoek naar de identiteit van het lichaam dat zich van installatie langzaam transformeert naar, uiteindelijk, mens. Voor VERS&GERS – 8 jaar later – reviseerden zij de voorstelling en vragen zich af: is het werk in de huidige tijd nog steeds relevant? Dario: “Samen met de bezoekers gaan we op zoek naar het antwoord op die vraag. Adi en ik nemen het risico samen met jou.

Het werk van Dario Tortorelli is te zien in week 1 van VERS&GERS
Datum: van di 13 t/m vr 16 juni 2023
Tijd: dagelijks om 20.30 uur
Locatie: HUIS Conny Janssen Danst, Dolf Henkesplein 3, Rotterdam