Maker in VERS&GERS: Dario Tortorelli

Te zien van 13 t/m 16 juni: D NO BODY reinstalled

Tijdens VERS&GERS – van 13 t/m 30 juni – laten jonge én gevestigde makers hun werk zien in HUIS Conny Janssen Danst op de Kaap. Danser en maker Dario Tortorelli (Italië, 1977) is één van hen.

In 2015 creëerde Dario Tortorelli – ook bekend als DIVEinD – voor DANSLOKAAL 3 de solovoorstelling D NO BODY installed met danser Adi Amit. Voor VERS&GERS reviseren zij de voorstelling met als eindresultaat D NO BODY reinstalled. Een nieuw hoofdstuk in de voortdurende zoektocht naar de ontwikkeling van zijn perfecte imago: het personage ROMEO HEART.

Over de maker
Dario Tortorelli toerde en werkte internationaal als danser en choreograaf en is momenteel gevestigd in Rotterdam, waar hij in 2016 zijn gezelschap DIVEinD oprichtte – visuele poëzie van uitvoerende lichamen.
Sinds 2009 wijdt Dario zich aan zijn choreografisch onderzoek en maakt hij stukken voor Conny Janssen Danst, Dansateliers, Het Nederlands Dansfestival, het B.motion festival in Italië, The Place London en de stichting DIVEinD.

In 2013 ontving hij een prijs op de Solo Dance Contest in Gdansk (Polen). In 2018 werd hij genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, werd hij door het Duitse tijdschrift TANZ uitgeroepen tot een van de 41 meest veelbelovende artiesten van Europa en werd zijn voorstelling D NO BODY 5 #transcending door de Theaterkrant geselecteerd als een van de beste nieuwe voorstellingen van het Nederlandse theaterseizoen 2017-2018. Sindsdien vervolgt Dario zijn artistieke weg door het experimenteren en samenwerken van dans en andere kunstvormen.

Meest recent creëerde hij TRANSMOTION, een zintuiglijke performance waarin het publiek wordt ondergedompeld in een totaalervaring met dans, ruimtelijk ontwerp, live geluid en installatie.

Naast choreograferen geeft Dario les, coacht en creëert voor verschillende dansacademies in Nederland (Codarts, Artez, Ahk, Fontys) en is gastdocent bij o.a. Conny Janssen Danst, Scapino Ballet (Rotterdam), Introdans (Arnhem ), Skånes Danstheater (Malmö), Sally Dansgezelschap (Maastricht) en Ballet Mainz (Duitsland).

 

Photo: © Rob Hogeslag
Photo: © Rob Hogeslag
Photo: © Rob Hogeslag

Over D NO BODY reinstalled

In 2015 presenteerde Conny Janssen Danst de derde editie van DANSLOKAAL, het jaarlijkse talentontwikkelingsproject waarbij talentvolle makers uitgenodigd worden om nieuw werk te ontwikkelen in samenwerking met de dansers van het Rotterdamse gezelschap. Dario Tortorelli, onder de naam DIVEinD, was er daar één van. Met danseres Adi Amit creëerde hij de solo performance D NO BODY installed, een nieuw hoofdstuk in de voortdurende zoektocht naar de ontwikkeling van zijn perfecte imago: het personage ROMEO HEART.

Popcultuur, gender en identiteit
Tortorelli laat zich in zijn werk inspireren door popcultuur en glamrock artiesten die spelen met identiteit en gender (evidente voorbeelden zijn David Bowie, Michael Jackson, Madonna, Lady Gaga). In dit stuk is het karakter van Adi op zoek naar de identiteit van het lichaam dat zich langzaam transformeert van installatie tot uiteindelijk; mens.

Omdat de voorstelling oorspronkelijk in 2015 is gemaakt, vroeg Dario zich af of de voorstelling vandaag nog wel relevant zou zijn. Daarom heeft hij voor VERS&GERS samen met Adi Amit het stuk – acht jaar na creatie – nieuw leven ingeblazen. Zoals Dario vertelt: “Samen met de bezoekers gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag of de voorstelling nog relevant is. Adi en ik nemen het risico samen met jou.”

Het werk van Dario Tortorelli is te zien in week 1 van VERS&GERS
Datum: van di 13 t/m vr 16 juni 2023
Tijd: dagelijks om 20.30 uur
Locatie: HUIS Conny Janssen Danst, Dolf Henkesplein 3, Rotterdam