Maker in VERS&GERS: Andreas Hannes

Te zien van 13 t/m 16 juni: Warping Soul

Tijdens VERS&GERS – van 13 t/m 30 juni – laten jonge én gevestigde makers hun werk zien in HUIS Conny Janssen Danst op de Kaap. Danser en maker Andreas Hannes (Griekenland, 1987) is één van hen.

WARPING SOUL is de verrassende DANSLOKAAL bijdrage uit 2020 van opkomend choreograaf Andreas Hannes. Een korte dansvoorstelling ‘from outer space’ die zich ontwikkeld tot een technorave die je doet verlangen naar meer…

Over de maker

Andreas groeide op in een muzikale omgeving en danste veel in de huiskamer. Na het afronden van zijn studie klassieke percussie aan de Universiteit van Macedonië in Thessaloniki (Griekenland), verhuisde hij naar Nederland om zijn passie voor film te volgen. Hij werkte als onafhankelijk regisseur en producent van korte films en was medeoprichter van Small House Productions, een platform voor internationale en interdisciplinaire projecten (2011-2015). In 2018 studeerde Andreas af aan de SNDO (School voor Nieuwe Dansontwikkeling) met de voorstelling The City, waarin hij de kunst van ‘skipping’ (huppelen) liet zien. Hij won het Moving Forward Traject 2018 en de Young Art Support Amsterdam 2019, en produceerde het skippende vervolg Tremble.

Andreas vat zijn artistieke werk samen onder de noemer van relationele, fysieke en metafysische afstand. Hij onderzoekt door te spelen met de nabijheid en spanningen tussen lichamen, tradities en disciplines die op het eerste gezicht misschien niet als relevant of boeiend worden beschouwd. Het spektakel, entertainment, sciencefiction en het verstrijken van tijd voeden zijn creatieve kracht, met alle sociale en politieke implicaties van dien.

In 2021-2022 was Andreas artist in residence bij ICK Dans Amsterdam, waar hij met het ensemble van het gezelschap Reverberated Emissions creëerde. Ook werkt hij samen met Cinedans FEST in Amsterdam als artistiek leider. Voor 2023-2024 werkt hij samen met Julidans Festival voor coproductie en presentatie van nieuw werk.

Photo: Salih Kilic
Photo: Salih Kilic
Photo: Salih Kilic
Photo: Salih Kilic

Over Warping Soul

Vier dansers verschijnen in een ruimte die voortdurend in transitie is. Overgeleverd aan externe krachten bewegen zij binnen een beweging. Door desoriëntatie en hergroepering van lichamen en ruimte wordt de beweging een dans van transformaties en verhaallijnen.“To warp” betekent buigen, van richting of koers veranderen. Bijvoorbeeld in Star Trek waar ruimteschepen een warpveld betreden om te reizen. De voorstelling is geïnspireerd door ‘skipping’ – oftewel huppelen – en ontwikkeld door middel van concepten als roadtrips: landschappen op doorreis.

Imagine you all discover a techno rave, and the best part? The fuse is cut at the climax, and I want more. Georgia Howlet (bezoeker)
Foto: Salih Kilic

Te zien in VERS&GERS

Het werk van Andreas Hannes is te zien in week 1 van VERS&GERS
Data: van di 13 t/m vr 16 jun 2023
Tijd: dagelijks om 20.30 uur
Locatie: HUIS Conny Janssen Danst, Dolf Henkesplein 3, Rotterdam

Tickets VERS&GERS