Rutkay Özpinar

Rutkay Özpinar(33)

Choreograaf

Nationaliteit

Turks/Nederlands

Korzo, één van de creatieve partners in DANSLOKAAL, schoof choreograaf Rutkay Özpinar naar voren voor de 7e editie van dit talentontwikkelingsproject.

Rutkay Özpinar (1991) is een Turks/Nederlandse danser en choreograaf, sinds 2014 verbonden aan het Haagse dansproductiehuis Korzo. Hiervoor danste hij o.a. bij de Dutch Junior Dance Division en Introdans. Op jonge leeftijd werd zijn talent voor choreograferen ontdekt en in 2014 werd hij door Korzo uitgenodigd om een korte voorstelling te maken voor het talentontwikkelingsprogramma Here We Live and Now, dit werd “As if you weren’t…”. Met zijn tweede creatie, het duet Grip, werd hij één van de winnaars van de BNG Bank Dansprijs en ging hij op tournee door Nederland. Er volgden nog verschillende choreografieën onder de vlag van Korzo, waaronder zijn eerste avondvullende voorstelling The Unfamiliar (2018), in coproductie met Festival Classique. Daarnaast is zijn werk o.a. te zien geweest tijdens het Holland Dance Festival, CaDance Festival, Free to Move Gala en DansClick.

Zijn talent voor het creëren van beweging springt meteen in het oog, waarbij moderne dans, neoklassiek ballet en urban dansvormen in elkaar overlopen. Dit voorjaar begon hij een uniek onderzoek naar Turkse volksdansen, zoals Oriëntaal (buikdans), Halay en Zeybek.

Stacz Wilhelm (Korzo) over Rutkay Özpinar:Rutkay Özpinar is een Turks/Nederlandse danser en choreograaf die sinds 2014 aan Korzo verbonden is. Zijn talent voor –en plezier in- het creëren van beweging springt meteen in het oog. Op dit moment legt hij zich toe op een uniek onderzoek naar Turkse volksdansen als een nieuwe, en tegelijkertijd diepgewortelde inspiratiebron voor zijn eigen bewegingstaal.

Te zien in

DANSLOKAAL 11

Rutkay Özpinar, Marta & Kim en Patricia van Deutekom|Theater tour

DANSLOKAAL 7

Jason Mabana, Rutkay Özpinar, Joseph Simon