Maartje Teussink

Maartje Teussink

Compositie & live uitvoering

Nationaliteit

Nederlandse

Maartje Teussink is een Nederlandse multi-instrumentalist, componist en vocalist. Na haar basisstudies op de klarinet studeerde zij aan de afdeling slagwerk en klassieke zang van de Janaček Music Academy in Brno (Tsjechië) en studeerde af aan de Toneelschool & Kleinkunstacademie Amsterdam. Daarna vervolgde zij haar studies als artist in residence (Burren College of Art, Ierland) en volgde privélessen (contrabas, zang) en verschillende zangmasterclasses (o.a. zang bij Lucia Meeuwsen).

Haar muziek laat zich omschrijven als lyrisch en alternatief en combineert verschillende muzikale invloeden. Kenmerkend voor haar werk is de krachtige en poëtische atmosfeer die zij als een soundscape en geluidsdecor ontwerpt voor theater- en dansvoorstellingen. Een sterke verbinding met de thematiek van een voorstelling is voor haar een belangrijk creatief uitgangspunt. Maartje creëert live haar muzikale sferen, soundscapes en songs met een breed spectrum aan muziekinstrumenten, zoals gitaren, slagwerk, contrabas, piano, synthesizer, klarinet en bouzouki in combinatie met vocalen en samples.

Haar oeuvre, zowel recent als eerder werk, omvat composities voor uiteenlopende nationale en internationale ensembles, zoals De Bloeiende Maagden, Orkater, Ro Theater en Theater Bremen (in regies van Alize Zandwijk). In 2016 componeerde en speelde zij de livemuziek voor de locatievoorstelling ‘COURAGE’ van Conny Janssen Danst in de Ferro Dome.
Maartje maakte muziek voor een theaterproductie en video-installatie van Saskia Boddeke en Peter Greenaway, speelde op het Oerol festival en componeerde filmmuziek voor o.a. ‘Slaaf’ en ‘Goed Volk’ en voor vrije producties zoals ‘De Elite’. Meest recent componeerde zij in 2017 de livemuziek voor de voorstelling ‘Golden Heart’ bij Theater Bremen, de muziek voor ‘Die Wildente’ bij Schauspielhaus Zürich en in 2018 de muziek voor een nieuwe dansproductie bij Theater Bremen en voor de theatertournee van Jack Wouterse.
Voor haar composities ontving zij in 2000 de Grote Prijs van Nederland.

Naast het componeren voor theaterproducties ontwikkelt zij als singer-songwriter muziekalbums die zij veelal in eigen beheer uitgeeft. Haar nieuwste album ‘Organic Cities’ is in maart 2018 gepubliceerd door Bertus Distributie en is te beluisteren op o.a. Spotify en Deezer.

“Voor ‘BROOS’ wil ik muziek ontwikkelen die gevoelig is, meegroeit met de dynamiek van de dansers, stuurt maar ook volgt. Het thema ‘broos’ herbergt voor mij kwetsbaarheid, die twee kanten heeft; een kant die bescherming nodig heeft en een kant die relativering zoekt.” – Maartje Teussink

Op haar persoonlijke website vind u meer informatie over haar muziek.

Luister naar Maartje Teussink op Spotify:

Te zien in

ZIEL

Lowlands 2024

BROOS

Livemuziek: Maartje Teussink

COURAGE

Dans, live muziek & diner in het Rotterdamse Vierhavensgebied