Joseph Simon

Joseph Simon(35)

Choreograaf

Nationaliteit

Frans

Bij Conny Janssen Danst sinds

augustus 2018

Dansateliers, één van de creatieve partners in DANSLOKAAL, schoof choreograaf Joseph Simon naar voren voor de 7e editie van dit talentontwikkelingsproject.

Joseph Simon (Frankrijk, 1989) kwam in aanraking met dans via breakdance. Zijn brede interesse zorgde ervoor dat hij ervaring op deed met o.a. gymnastiek, tricking en verschillende basisvormen van modern-jazz en ballet. In 2014 studeerde hij af aan ArtEZ School of Dance in Arnhem. Gedurende zijn studie onderzocht hij de relatie tussen urban dansvormen en hedendaagse bewegingsvormen. Zijn interesse hiervoor leidde tot samenwerkingen met Alida Dors, Jochen Heckmann, Erik Kaiel en Jean-Guillaume Weis, grote inspiratiebronnen voor hem als maker.

Sinds 2015 werkt Joseph onder de vleugels van Dansateliers. Hier ontwikkelde hij het concept voor zijn solo Essais sur la danse classique, maakte hij Allegory of a Night tijdens One Night’s Dance 2015, de solo Third Culture Kid (2016) en het duet Infinite Games (2017) in samenwerking met Jonas Frey. In 2019 toert hij met zijn solo Chameleon als onderdeel van het Moving Futures Festival.

Zijn korte dansfilm Le Faune verscheen in 2018 als onderdeel van zijn Ballet Fantasies. In deze serie verbindt Joseph de traditionele wereld van ballet met persoonlijke fascinaties en ervaringen en geeft hij hiermee de dansvorm een nieuwe twist. In juni 2019 gaat zijn nieuwe voorstelling Ballet Russe in première, het volgende onderdeel in deze serie.

Kristin de Groot (Dansateliers) over Joseph Simon:Joseph verbindt op wonderlijke wijze verschillende elementen uit zijn belichaamde danskennis en zijn filosofische brein. Gefascineerd door de oorsprong van bijvoorbeeld de klassieke ballettechniek, zijn eigen b-boy achtergrond of housedance, gaat hij in zijn werk op zoek naar een amalgaam van bewegingsstijlen.

Foto: © Barabara Dietl

Te zien in

DANSLOKAAL 7

Jason Mabana, Rutkay Özpinar, Joseph Simon