Dunja Jocic

Dunja Jocic(46)

Choreograaf

Nationaliteit

Joegoslavisch

Korzo Producties, één van de creatieve partners in DANSLOKAAL, schoof choreograaf Dunja Jocic naar voren voor de 6e editie van dit talentontwikkelingsproject.

Dunja Jocic (1978) werd geboren in Belgrado (Servië) en groeide op in een familie van filmmakers. Dunja studeerde in 2002 af aan de Rotterdamse Dansacademie. Parallel aan haar danscarrière begon zij haar samenwerking met theaterregisseur Nikola Zavisic als choreograaf voor vele theaterproducties. In 2007 creëerde Dunja haar goed ontvangen eerste werk “No flowers, please” (2007), gevolgd door “Not Me, together”, “Sonnet” (2012), “Hundred years, Hundred nights” (2013) en “La Mode” (2017). Sinds 2015 is zij aangesloten bij Korzo producties in Den Haag, waar zij “Don’t talk to me in my sleep” (2015) en “Terra Incognita” (2017) creëerde. In 2016 ontving ze de BNG Bank Dansprijs for Excellent Talent. Jocic’s werk is ook te zien op het scherm, zoals in haar bekroonde debuutfilm “Mirroring” (2011). Haar tweede film “Bird” (2015) werd bekroond met de Cinedance Public Award.

Jocic creëert fascinerende voorstellingen waarin ze de achterkamertjes van de menselijke psyche verkent. Ze plaatst het bizarre tegenover de tedere emotie, waarbij ze vakkundig vanuit de abstractie scherpe en, van tijd tot tijd, humoristische conclusies trekt. Ze ontwikkelt visueel aangrijpende en nauwgezette choreografieën die verhalen van de breekbaarheid van de menselijke conditie.

Stacz Wilhelm (Korzo) over Dunja Jocic:Dunja is een talent dat zich waarmaakt. Als turner was ze Olympisch. Als danser voor Club Guy&Roni trad zij in de hele wereld op. Als regisseur maakte ze dansfilms die van New York to Hong Kong gepresenteerd werden. En als beginnend choreografe creëert ze nu voorstellingen die intelligent, beklemmend, hilarisch en boven alles origineel zijn. Alle elementen, dans, tekst, muziek, scenografie en licht, zijn van een onwaarschijnlijk hoog niveau en hun interactie is tot in detail doordacht. Het is werk van internationale allure. Niet voor niets heeft Dunja haar eigen stichting Bird genoemd: voor haar is the sky geen limit, maar iets waar je doorheen vliegt.”

We stelden Dunja drie vragen over haar werk in DANSLOKAAL 6. Lees hier haar antwoorden.

Te zien in

DANSLOKAAL 6

Ingrid Berger Myhre, Tu Hoang, Dunja Jocic