ROTTERDAM PROMOTIE PRIJS 2015 TOEGEKEND AAN CONNY JANSSEN

vr 22 jan 2016

De 43e Rotterdam Promotie Prijs wordt uitgereikt aan Conny Janssen op vrijdag 18 maart 2016, 16.00 uur op het stadhuis van Rotterdam. Conny Janssen ontvangt de prijs uit handen van de Rotterdamse burgemeester van wie zij eerder de Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ mocht ontvangen. “In haar voorstellingen,” zei burgemeester Aboutaleb, “herkennen we onszelf en de wil om contact te maken. Haar dans brengt werelden bij elkaar.”

Conny Janssen is coöperatief en gastvrij, een echte bruggenbouwer, zowel naar publiek als naar andere kunstdisciplines. Hoewel het Conny Janssen in eerste instantie niet om de promotie van Rotterdam gaat, immers dansontwikkeling, danspresentatie en publiek staan bij haar centraal, vormt haar werk en haar nationale en internationale zichtbaarheid een vanzelfsprekende, natuurlijke en authentieke vorm van promotie van de stad Rotterdam.” – juryrapport Rotterdam Promotie Prijs 2015

Conny Janssen (Rotterdam, 1958) voltooide in 1982 haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Al tijdens haar danscarrière ontwikkelde ze zich tot een opmerkelijk choreografe. In 1992 richtte zij haar eigen gezelschap op en vanaf die tijd presenteert Conny Janssen Danst pure dans die is ingekleurd met een menselijke touch.

De choreografieën van Conny Janssen worden getypeerd als inventief, fysiek krachtig en ontroerend. Haar danstaal staat niet op zichzelf maar vloeit samen met een geraffineerde muziekkeuze, vormgeving en belichting. Zij haalt haar inspiratie uit het grootstedelijke leven: een snelle en vitale wereld vol diversiteit. Haar werk oogt stoer, ruig, dwars en alert, daarmee een typische Rotterdamse stadscultuur uitstralend. Zij versmelt haar soepele, virtuoze danstaal met de persoonlijke kwaliteiten van de dansers. Conny Janssen kiest uitgesproken karakters die op het toneel staan als mensen van vlees en bloed. Breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd.

2014 maart - In opdracht van Conny Janssen Danst. Publiciteitsbeeld voor de locatievoorstelling ‘Mirror Mirror’ in de onderzeebootloods aan de RDMkade in Heijplaat. Op de foto danser Yanaika Holle.
Mirror Mirror, danseres Yanaika Holle. Foto: Raymond de Vries.

De afgelopen twee decennia was Janssens werk te zien in het theater. Daarnaast maakt zij voorstellingen op uiteenlopende locaties in Rotterdam en daarbuiten, zoals in de Onderzeebootloods, de RET Tramremise in Hillegersberg, op het dak van de Hofbogen en in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Motto van de choreograaf: in een wereld die steeds harder en onmenselijker wordt, moeten we ruimte maken voor persoonlijke, breekbare verhalen.

Naast de diverse prijzen voor haar oeuvre werd Conny Janssen ook voor haar persoonlijke verdiensten beloond met o.a. de titel ‘Gezichtsbepalend’ door de Provincie Zuid Holland (2007), benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’(2012) en is zij als lid toegetreden tot de Akademie van Kunsten (2015), waar zij ook een bestuursfunctie vervult.

In de zomer van 2016 gaat Conny Janssen een nieuw avontuur aan met een locatievoorstelling in de voormalige gashouder de Ferro Dome in het Rotterdamse Vierhavensgebied. De voorstelling is een maand lang te zien in de periode van 15 juni t/m 10 juli 2016.

Conny Janssen

Gerelateerd

Conny Janssen

medewerker

Lees meer

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst