EXCURSIEDAG Goudse Waarden in samenwerking met Lucent Danstheater op 15 maart 2010

Vandaag neem ik jullie mee achter de schermen bij de educatieafdeling van Conny Janssen Danst. Ik ging op bezoek bij het Lucent Danstheater in Den Haag en volgde danseres Francesca Peniquel backstage tijdens het geven van dansworkshops aan scholieren.
Heb je altijd al willen weten wat Conny Janssen Danst onder andere doet aan educatie en wat dit eigenlijk inhoudt? Lees dan snel verder.

Francesca heeft samen met dansers Winston Arnon en Cristiana Ruggieri aan maar liefst 137 leerlingen van HAVO en VWO 4 een dansworkshop gegeven, verspreid over 4 rondes. Omdat Conny Janssen Danst het erg belangrijk vindt om leerlingen op vroegtijdige leeftijd kennis te laten maken met moderne dans, hebben we deze drie dansers gevraagd hieraan mee te werken.

Toen ik in het Lucent Danstheater aankwam, was Francesca al voorbereidingen aan het treffen voor de workshops. Ik zag haar op het podium rek- en strekoefeningen doen. Om weerstand te kunnen bieden aan zo’n grote groep leerlingen, is het belangrijk om het hoofd koel te houden. Gelukkig was ze, mede dankzij haar yogaoefeningen, de rust zelve…

Als eerste liet Francesca de leerlingen een stukje zien uit de DVD van de locatievoorstelling VUIL&GLASS en gaf ze een korte uitleg over hoe artistiek leider Conny Janssen te werk gaat en wat kenmerkend is voor het gezelschap. Na de warming-up, deed Francesca enkele balansoefeningen met de leerlingen, wat de nodige hilariteit opleverde.

Maar op een gegeven moment was het dan toch echt tijd om te beginnen aan het grote werk, namelijk het instuderen van een stukje choreografie uit de voorstelling VUIL&GLASS zelf! Hoewel dit behoorlijk ambitieus klinkt om in een korte tijd aan middelbare scholieren te leren, verbaasde ik me erover hoe goed ze het over het algemeen oppikten.

Tijdens zo’n dag krijg je te maken met de leuke en minder leuke kanten van het geven van een workshop. Er zijn altijd leerlingen bij die niet de moeite nemen om serieus te participeren, en een excursiedag als deze aangrijpen om zoveel mogelijk decibel te produceren en de sociale banden onderling weer eens uitgebreid aan te halen. Toch zijn er ook altijd mensen die daarboven willen uitsteken. Leerlingen die ondanks de groepsdruk naar voren durven stappen en hun uiterste best willen doen. Leerlingen die zich laten inspireren door nieuwe dingen. Leerlingen die achteraf naar je toe komen om te bedanken voor de workshop. ‘Daar doe je het dan maar weer voor’, zeiden Francesca en ik tegen elkaar in de trein op weg naar Rotterdam.

Meer nieuws

Choreografiecursus HOME in Rotterdam

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL