Maak kennis met Remy Tilburg

ma 21 jul 2014

Voor MIRROR MIRROR werd de ijzersterke cast van Conny Janssen Danst uitgebreid met nog eens 3 getalenteerde dansers; Remy Tilburg, Suzanne Bekker en Nika Jankovic. We stellen hier Remy Tilburg graag aan u voor.

‘Ik vind dat een repetitie net zoveel inzet verdient als een voorstelling.’

‘Dans is voor mij geen uitlaatklep, maar een manier om menselijk te zijn. Door dans ben ik oorspronkelijker, je blijft dicht bij de basis, werkt vanuit jezelf. Dans stelt de vraag: ‘hoe is een mens echt?’. Voor mij betekent dans teruggaan naar waar het om gaat, omdat je vanuit het lichaam, hart en ziel werkt.

Als danser blijf je altijd groeien, de evolutie houdt nooit op. Er is altijd wel iets te ontdekken en te leren binnen jezelf en van anderen.

Voor een voorstelling of repetitie bereid ik me altijd goed voor met een uitgebreide warming up. Ik zorg op die manier dat ik heel erg ‘zen’ word. Daarmee bedoel ik: goed in contact met mijn lichaam en de ruimte. Ik neem mijn tijd en zorg ervoor dat ik niet teveel afleiding van buitenaf om me heen heb. De voorbereiding voor repetities of voorstellingen is voor mij niet wezenlijk verschillend, ik vind dat een repetitie net zoveel inzet verdient als een voorstelling.

Er gebeurt altijd iets met mij wanneer ik dans zie; er is altijd wel iets dat je op een bepaalde manier raakt. Soms op muzikaal vlak, soms zit het in de bewegingen of iets anders. Ik ben heel anders naar muziek gaan luisteren sinds ik ben begonnen met mijn opleiding, bijvoorbeeld. Ook op persoonlijk vlak geldt dit, als je bijvoorbeeld ineens merkt dat je een beweging begrijpt die eerder niet lukte. Soms kijk ik terug op iets dat ik jaren eerder heb gedaan, en begrijp ik op een veel dieper niveau wat er toen gebeurde. Ik vind dat magische momenten. Een ander magisch moment is de verbinding die je kunt hebben met een ander persoon op de vloer; samen verbonden aan dezelfde dingen op hetzelfde moment met hetzelfde doel en daarbinnen genieten van de extase en sensatie van het moment dat we samen beleven.’

‘Je hebt soms meer afstand nodig om iets echt te zien.’

‘Het kost tijd om dit soort dingen te leren voelen en te ervaren vooral met betrekking tot je expressie van een choreografie. Soms heb je meer ervaring nodig voordat je iets echt kunt plaatsen. Tot die tijd is het meer een soort going through the motions. Het leven heeft tijd nodig net zo veel als kaas moet rijpen voordat hij lekker is om te eten en zo kijk ik ook naar dans. Ik blijf altijd bezig met dans. Aan het einde van een werkdag stretch ik altijd goed. Daarna neem ik de choreografie in mijn hoofd mee: ik voer de passen niet meer uit maar laat ze bezinken. Het werkt soms heel goed om er niet bewust mee bezig te zijn. Je hebt soms meer afstand nodig om iets echt te zien.

De combinatie van theatrale expressie en fysieke kracht trekt me het meest in Conny’s werk. Haar stijl is erg dierlijk. Ook vind ik het bijzonder dat ieder zijn individuele kracht behoudt terwijl de groep ook heel goed werkt als ensemble. Er is een mooie balans tussen de vrijheid die je hebt als persoon achter de performer en wat je als instinct op bepaalde momenten hebt waardoor het menselijk blijft wat Conny als choreograaf maakt.’

‘Conny geeft je nooit het gevoel dat je iets moet zijn wat je niet bent.’

‘Het is geen opeenvolging van die individuele uitspattingen; iedereen is heel verschillend en lijkt toch weer op elkaar binnen de groepschoreografieën. Dat zijn de kenmerken van dit gezelschap waarvan ik dacht: dáár wil ik bij horen. Het was een aangename verrassing om kennis te maken met Conny’s werkwijze. Ze geeft je veel vrijheid, ook wat betreft het maken van werk. Conny geeft je nooit het gevoel dat je iets moet zijn wat je niet bent. Ze vertrekt heel erg vanuit de persoon: wie ben je áchter de danser? Die werkwijze ‘klopt’ gewoon voor mij.

Als ik dans, zie ik het zo: mensen betreden míjn wereld. Ze kunnen ervoor kiezen in die wereld te stappen, uit vrije wil, en ervaren wat zij willen ervaren.’

De jonge danser Remy Tilburg zet in seizoen ’14/’15 zijn talentontwikkelingstraject bij Conny Janssen Danst voort. Hij is dan opnieuw te zien op het toneel in o.a. Danslokaal 2 en de nieuwe voorstellingstournee die in februari 2015 in première gaat.

Foto: Leo van Velzen

Meer nieuws

Dansers Kenji & Tommy te gast in Tussen Kunst & Kids

SKVR in voorprogramma ZIEL

Jeroen van Breugel nieuwe zakelijk leider Conny Janssen Danst